A Magyar Zene Háza alig tíz hónap leforgása alatt több rangos nemzetközi díjat is elnyert, és az elmúlt időszakban hozzávetőleg 500 megrendezett programjával, állandó teltházas kiállításaival, ismeretterjesztő foglalkozásaival Budapest kardinális helyszínévé vált. Az adventi időszak alatt a Hangdóm 180 fokos vásznán Hieronymus Bosch Gyönyörök kertje című festménye elevenedik meg, korabeli polifonikus kórusművek kíséretében. A jövő évben a Zene Házában számos koncertet hallgathatnak meg az érdeklődők a legkülönfélébb műfajokban.

„A jövő évben is folytatódnak a közkedvelt sorozataink, köztük a Város a házban is, harmadik alkalommal Székesfehérvár zenei élete mutatkozik be, valamint a Muzsikusok Kávéháza. A Zene Háza sokszínűsége megmutatkozik a változatos műfajokban és programokban, valamint abban, hogy a babáktól az aggastyánokig minden korosztály, zenei előképzettségtől függetlenül megtalálja itt a kedvérevalót” – nyilatkozta Batta András, a Zene Háza ügyvezető igazgatója.

Januárban nyílik meg a Nekünk írták a dalt! című interaktív időszaki kiállítás, mely a magyar pop történetét hivatott bemutatni. Tavasszal egy gyerekeknek kedvező programmal készülnek a szervezők: Berg Judit animációs filmje, a Lengemesék kerül vetítésre, melyet Fejér Simon hangszerei és dalai kísérnek majd a Hangdómban. A Ház látás- és hallássérült iskolai csoportok fogadására is felkészül a jövő évtől.

Pillanatkép a Magyar Zene Háza sajtótájékoztatójáról (Fotó: Kovács Milán)

2023 első negyedévében fellép az elektronikával is kacérkodó kortárs brit jazz zenekar, a Comet is Coming, és a minimál techno stílust képviselő Wolfgang Voigt. Visszatér egy legendás jazz-együttes, a Gadó Gábor Francia Quartet, majd az egyedülálló sámánrock csapat, a Vágtázó Halottkémek is színpadra lép. A Házzal együtt ünnepelhetjük a Korai Öröm 33. születésnapját, valamint az immár 50 éves Muzsikás Együttes és az Accord Quartet koncertje sem maradhat ki a felsorolásból. A Felefánt zenés irodalmi műsorán túl találkozhatunk Méhes Csaba pantomimművésszel, Senáék Shakespeare-s szupercsapata pedig Nádasdy Ádámmal kiegészülve lép színpadra. A Minka zenekar versfeldolgozásokkal készül, Sainkho Namtchylak tuvai torokénekes a Tabula Rasa sorozat kurátoraként lép fel, és itt lesz lemezbemutató koncertje a Decolonize Your Mind Society pszichedelikus csapatnak. A tradicionális népzenét a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekara fogja képviselni.

Folytatódnak a szabadegyetemi programok: az „ország karnagya”, Tóth Árpád népszerű Hangadó című műsora, valamint a Partitúra Live, és Batta András-Szubjektív! című új sorozata. A Momentán Társulat Zenei RögVest előadása a felnőtteket és gyerekeket egyaránt várja a nézők soraiba. A Kádár-kori pop talk-show című sorozatban ismert zenészekkel és zenei szakemberekkel beszélget az időszaki kiállítás szakmai kurátora. A Rutkai Bori Banda és a Veronaki Zenekar koncertjének a családok és a gyerekek örülhetnek elsősorban.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Magyar Zene Háza sajtótájékoztatójáról (Fotó: Kovács Milán)