Deák Kristóf az Oscar-díjas kisfilmje, a Mindenki és tévéfilmje, a Foglyok után tavaly végre jelentkezett az első nagyjátékfilmjével is, amely a mozikban debütált: Az unoka egy felnövéstörténetbe oltott bosszúthriller, amelyben nyomokban fekete humort is találhattak a nézők. 

A történet főszereplője egy szelíd irodista fiú, akinek a szeretett nagyapja csalás áldozatává válik, ennek hatására a fiú úgy dönt, hogy a saját eszközeivel és néhány szövetséges segítségével igazságot szolgáltat. A címszerepben Blahó Gergőt (Rossz színész) láthatjuk, a nagyapát a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Jordán Tamás (Testről és lélekről, Szabadesés) alakaítja, rajtuk kívül pedig olyan színészek bukkannak fel a filmben, mint Pogány Judit (Vuk, Zimmer Feri), Papp János (Magunk maradtunk, Pilátus), Döbrösi Laura (Aranyélet, Félvilág), Hámori Ildikó (Régi idők mozija, A canterville-i kísértet) és Jászberényi Gábor (A martfűi rém, Pesti balhé).

Az unoka jelenleg megtalálható a Netflix kínálatában és kölcsönözhető a Filmión keresztül, azonban aki szeretné a polcára rakni és különböző extrákat kapni hozzá, az már beszerezheti DVD és Blu-ray formátumokban is. A kiadványokon helyet kapott 5.1-es magyar szinkron, akadálymentesített magyar és angol felirat, valamint számos extra is: audiokommentár Deák Kristóf rendező közreműködésével, kisfilmek (werkfilm, Két generáció – A film szereplői, Személyes szál, Az Oscar-díjas rendező), előzetesek és kimaradt, valamint alternatív jelenetek is. 

Kiemelt kép: Jászberényi Gábor és Blahó Gergő Az unoka egyik jelenetében (Fotó: Az unoka Facebook)