A STAFÉTA Budapest Főváros Önkormányzatának tehetséggondozó projektje, amely 2015 őszén indult útjára. A pályázat célja a fővárosban bemutatásra kerülő független színházi, tánc, újcirkusz és összművészeti kezdeményezések támogatása oly módon, hogy az önálló munkásságuk elején járó alkotók és alkotói csoportok számára biztosít további megmutatkozási lehetőséget és anyagi forrást. Az első 5 év alatt mintegy 45 előadás jött létre a STAFÉTA-nak köszönhetően, 2021-ben pedig újabb 9 produkcióval bővült a repertoár. 

A 2021-es felhívásra 91 véglegesített és lezárt pályamű érkezett a határidőig, amelyből az első körös szakmai konzulensek 15 pályázatot, azaz 13 első és 2 második kategóriás pályázatot juttattak tovább a kuratórium részére. A végleges döntést a kuratórium hozta meg, 9 nyertes pályázatot részesített anyagi támogatásban, amely darabok 2022. március 1. és december 31. között valósulnak meg. A felkért kuratórium tagjai Gáspár Máté (Budapest Brand Nonprofit Zrt., divízióvezető), Petrányi Barna (a Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja, színház), Vadas Zsófia Tamara (a  Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja, tánc) és Pass Andrea (író, rendező, a Staféta projekt háromszoros nyertese) voltak, míg konzultációs jogkörrel Barda Beáta (Trafó) és Rozgonyi-Kulcsár Viktória (FÜGE, Jurányi) vett részt a döntés meghozatalában. 

A 2021-es STAFÉTA pályázat nyertesei:

Fodor Fanni és Török Tímea: Otthon (MU Színház, tervezett bemutató: 2022. december 18.)
Furulyás Dóra: Édesanyánk/Hidden mom (Sín, tervezett bemutató: 2022. április 9.)
Kárpáti Pál: Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak (Trafó Klub, tervezett bemutató: 2022. szeptember 10.)
Kókai Tünde: A Négyszögletű Kerek Erdő (Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, tervezett bemutató: 2022. július 15.)
Kovács Domokos: reburn a cathedral (Trafó, tervezett bemutató: 2022. november 26.)
Raubinek Lili: Barátságkert (Trafó, tervezett bemutató: 2022. november 11.)
Thury Lili, Thury Gábor és Thury Zita: Mesterségem címere: e.v. (Trafó, tervezett bemutató: 2022. szeptember 15.)
Varsányi Péter: NÉPMESEBEAVATÓ: 333 (Trafó Klub, tervezett bemutató: 2022. szeptember 30.)
Fekete Ádám: Moby Dick, vagy a fehér bálna (Trafó, tervezett bemutató: 2022. október 1.)

Az új produkciók előkészületével párhuzamosan, idén harmadik alkalommal elindult egy közönségszavazás is, ahol a STAFÉTA támogatásával már létrejött előadásokra lehet voksolni. Jelenleg 29 előadás közül választhatjuk ki a kedvencünket, szavazni az alábbi linken június 15-ig lehet. 

Kiemelt kép: Vilmányi Benett, a STAFÉTA egyik korábbi nyertese (Fotó: Dömölky Dániel)