Az idei PesText Fesztivál írópályázatára a tavalyinál kétszer több, összesen 437 pályamű érkezett be, amelyek közül a szakmai zsűri Abafáy-Deák Csillagnak ítélte a legjobbnak járó díjat a Csillagharcos című prózaírásáért.

Az eredeti tervek szerint az előzsűrinek 11 művet kellett volna kiválasztania a shortlistre, ám olyan erős volt a mezőny, hogy végül 12 alkotást került a főzsűri – Nádasdy Ádám költő, prózaíró, műfordító, Terék Anna, Csáth Géza-díjas költőnő és Hász Róbert, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője – elé. „A szövegek mennyisége brutális, minősége nagyon eltérő: olvastunk novellába sűrített regényt, fantáziadús metamorfózis-sztorit, archaikus nyelven írt medveverset, torokszorító családtörténetet, frenetikusan vicces és okos metaelbeszéléseket, és még lehetne sorolni.” – mondta Borbáth Péter író, műfordító, az előzsűri tagja, majd hozzátette, hogy ők is izgatottan várják ki hozza el idén a közönségdíjat. A közönségdíjra július 15-én indult el a szavazás a PesText weboldalán, illetve a PesText hivatalos Facebook és Instagram oldalán.

A tavalyi nagysikerű Piotr Szewc a Pusztulás című regényének exkluzív POKET zsebkönyv kiadása után idén újabb PesText különkiadással jelentkezik a fesztivál és a POKET csapata. Ebben az évben Andrzej Stasiuk Hogyan lettem író – Kísérlet szellemi önéletírásra című művére esett a választás, amelynek kötetbemutatóját augusztus 1-jén tartják majd, a zsebkönyv nagykövete pedig Szabó Balázs lesz. Az eseményt és a bemutató részleteit hamarosan megtaláljátok a POKET zsebkönyvek hivatalos Facebook oldalán.

Kiemelt kép: A PesText Fesztivál 2020 plakátja (Fotó: PesText)