A Libri Könyvkereskedelmi Kft. 2016 óta díjazza az év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit, és ez természetesen idén sem maradhat el. A 2019-ben megjelent és a díj követelményeinek megfelelő művekből ebben az évben 180 neves közéleti személyiség szavazata alapján a héten kialakult a 10-es lista, amire innentől a Libri zsűrije és a közönség szavazhat.

Az irodalmi díj kritériumainak 2019-ben 179 könyv felelt meg, ezekből választotta ki 2020 februárjában a Libri által felkért szakmai bizottság a kedvenceit. Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választhatja ki azt a két könyvet, amelyek májusban megkaphatják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A szakmai zsűri tagjai: Bálint András Kossuth- és Jászai Mari díjas színész, Beck Zoltán dalszerző és a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója, Fullajtár Andrea Jászai Mari- díjas színésznő, Károlyi Csaba Artisjus díjas irodalomkritikus és Szilágyi Zsófia Balassa Péter- díjas irodalomtörténész és kritikus.

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki a kedvencét:

Babarczy Eszter: A mérgezett nő

Barnás Ferenc: Életünk végéig

Bodor Ádám: Sehol

Darvasi László: Magyar sellő

Grecsó Krisztán: Vera

Láng Zsolt: Bolyai

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint

Tóth Krisztina: Fehér farkas

Závada Pál: Hajó a ködben

A közönség március 25-től május közepéig szavazhat a Libri weboldalán. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki, amely a 10 döntős könyvből áll össze. A Libri irodalmi díjait májusban adják majd át.

Kiemelt kép: A Libri irodalmi díj döntősei (Fotó: Libri Könyvkereskedelmi Kft.)