Idén Rusznák Andrást (Radnóti Miklós Színház, Budapest), Gulácsi Tamást (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza) és Fándly Csabát (Csiky Gergely Színház, Kaposvár) jelölték a Kaszás Attila-díjra, amelyet a közönség szavazatai alapján fognak átadni. A jelölteket mintegy 22 társulat tagjai választották ki. 

„Amikor egy civil kezdeményezésből először egy szakmai kezdeményezés alakul, amikor egy szakmai kezdeményezésből egy magas rangú díj alakul ki, akkor megkérdőjelezhetetlen, hogy a magyar kulturális életnek az egyik legjelentősebb, legnagyobb értékű díjáról van szó. A Kaszás Attila-díj ilyen” – mondta el Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Az elismerés odaítélésének egyik kritériuma a kiemelkedő mesterségbeli tudáson és művészeti teljesítményen túl az adott társulatban vállalt tudatos közösségépítő magatartás is, ráadásul a díj a színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja. 

Rusznák András – aki a miskolci színházban Kaszás Attila egyik legikonikusabb szerepét, A padlásban Rádiós karakterét játszotta – sokat hallgatta a legendát felvételről: „Becsuktam a szemem, és az volt az érzésem, mintha az ő nagyon különleges hangján keresztül az én gondolataim és érzéseim szólalnának meg. Olyan volt, mint egy belső hang”. De a Kaszás Attila-díj nem csupán szakmai elismerést ad, anyagi támogatást is nyújt: az Emberi Erőforrásuk Minisztériuma bruttó 800 ezer forintban részesíti a kiválasztottat, a pénzjutalomba pedig beszáll a kezdeményezést támogató Raiffeisen Bank is. 

Szavazni a Kaszás Attila-díj hivatalos honlapján lehet a három jelöltre, egészen augusztus 20-án éjfélig. 

Kiemelt kép: Rusznák András (Fotó: Port.hu), Gulácsi Tamás (Fotó: Móricz Zsigmond Színház), Fándly Csaba (Fotó: Sonline)