Idén már hetedik alkalommal indul el a 100 szóban Budapest történetíró pályázat, amely a Mindspace, Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közös projektjeként jön létre évről évre.

A projekt felhívására bárki beküldheti saját történetét a fővárosról, egy ahhoz kötődő emlékéről vagy érzéséről legfeljebb 100 szóban megírva. Ez lehetőséget ad nemcsak a vidékiek számára, hanem a városban élőknek is arra, hogy bepillantást nyerhessenek a budapestiek életébe, és megismerjék mások élményeit vagy éppen kedvenc helyeit, méghozzá a saját szavaikon keresztül. A 2020-as versenyzőknek kicsit nehezebb dolga lesz talán, hiszen ebben az évben nem tölthettünk túl sok időt a szabadban, ez viszont mindenképpen izgalmasabbá is teszi a versenyt, a 100 szóban Budapest stábja pedig az eddigieknél is kíváncsibb, hogy milyen történetek születnek majd.

A pályaműveket szeptember 30-ig lehet beküldeni, amelyek közül a háromtagú zsűri – Boncsér Sára Luca színésznő, Szabó Benedek zenész és Závada Péter költő – választja ki a 100 legjobbat. Az eredményhirdetés november 17-én, Budapest születésnapján lesz, amikor is kiosztásra kerül a 100 ezer forintos fődíj, illetve a különdíjak is. Mint minden évben külön díjazni fogják a 18 év alatti indulókat, néhány kiválasztott történet megzenésítésre kerül, valamint a legjobb 12+1 történethez kortárs magyar grafikusok készítenek illusztrációkat, a legjobb 100 történet pedig írásban is megjelenik a későbbiekben.

Ugyan a díjátadóra a Budapest Napon kerül sor, a hagyományokhoz híven a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon ebben az évben is részt vesznek a pályázat alkotói. Október 21-én Gyógyüdülő a tölgyek alatt címmel egy megpihenős, elgondolkozós esemény kerül megrendezésre a margitszigeti ásványvíz-palackozó elhagyott épületében, Bárnai Péter színész közreműködésével.

A pályázatokat a 100szobanbudapest.hu oldalon keresztül lehet beküldeni szeptember 30-ig.

Kiemelt kép: Závada Péter (Fotó: Papageno), Boncsér Sára Luca (Fotó: Jegy.hu) és Szabó Benedek (Fotó: Recorder)