Május 5-ig lehet jelentkezni a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre, amelyet július 4. és 14. között ötödik alkalommal rendeznek meg Budapesten. A Fesztivál Akadémia Budapest keretén belül megrendezésre kerülő versenyre az egész világról várják a 22 évesnél fiatalabb hegedűsök, szólista-tehetségek jelentkezését. A korábbi négy versenyen alkalmanként 50-70 fiatal mérette meg magát a legtöbb európai országból és az Egyesült Államokból, Kanadából, Japánból, Kínából, Törökországból, Dél-Koreából és Ausztráliából.

A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt 2017-ben Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia docense és Kelemen Barnabás, Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, egyetemi professzor alapította a legendás hegedűtanárra, Fehér Ilonára emlékezve. A versenyzőket neves hegedűművészekből és pedagógusokból álló nemzetközi zsűri értékeli, a zsűri elnöke a kezdetektől Shlomo Mintz hegedűművész és karmester, Fehér Ilona egykori tanítványa. A verseny szerves részét képezik a zsűritagok mesterkurzusai, valamint a résztvevők a FAB fesztiválprogramjára, annak koncertjeire is meghívást kapnak. Az eseménysorozat tehát nemcsak arra kíván lehetőséget teremteni az ifjú hegedűsöknek, hogy tehetségükkel megmutatkozzanak a nagyvilág előtt, hanem arra is, hogy a legjobbaktól tanuljanak a mesterkurzusokon és a kamarakoncerteken.

További részletek a Fesztivál Akadémia oldalán olvashatók.

Kiemelt kép: Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, a Fesztivál Akadémia Budapest alapítói (Fotó: Fesztivál Akadémia Budapest)