Hétfőn megkezdődött Herczeg Ferenc művének filmre vitele a Déryné Társulat szereplőivel a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán.

A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében készülő Déryné ifjasszony című tévéjáték romantikus szerelmek, nagy fellángolások és szenvedélyes viszonyok egész során keresztül mutatja be szereplőit, akik hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben. A tévéjátékban megelevenedő miliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, a láthatatlan bizonyosságért zajló folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével, vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni.

A színház és a film közötti műfaji játékot készítünk, hiszen nem a már meglévő előadást rögzítjük, hanem filmes eszközök segítségével újjá formáljuk, átalakítjuk. A Déryné Társulat által megformált karakterek a kőszínházi világ előtti hőskor történelmi szereplői, akik megteremtették a magyar nyelvű színjátszást, rajongtak a feladatukért, a magyar földért, a magyar nyelvért, mellyel megáldotta őket a sors” – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

A tévéjáték alapjául szolgáló színdarabot 2020 szeptemberében mutatták be a Déryné Program első produkciójaként.

Ez az előadás a Déryné Program zászlóshajója, mellyel méltó emléket állítottunk Déryné Széppataki Rózának. A jelenleg készülő film célja, hogy a magyar nyelvű színjátszás meghonosítójáról szóló történetnek köszönhetően még szélesebb körben vonjuk be azokat a nézőket a minőségi kulturális színházi élményekbe, akiknek erre eddig nem volt lehetősége” – fogalmazott Kis Domonkos Márk, a tévéjáték producere.

Jelenet a Déryné ifjasszony c. játékfilm forgatásából (Fotó: Gádoros Márk)

A karakterek hiteles megformálása, a mély és intenzív érzelmek kamerák előtti megélése nagyfokú jelenlétet, színészi tudást, és tudatosságot igényel, melyek nem mindennapi feladatok elé állítják a Déryné Társulat tagjait.

Számomra nagyon megtisztelő, hogy tagja lehetek a társulatnak, és szerepelhetek a Déryné ifjasszony című tévéjátékban. Igyekszem helytállni, és törekszem arra, hogy minél többet meg tudjak mutatni abból, ami bennem van, és amit a darab képvisel. Hogy sportpéldával éljek: maga a felvétel a sprint futás, az előadás évadokon keresztüli minőségi életben tartása pedig a maraton futás” – mondta a gróf Szepessy Teodort alakító Janka Barnabás.

A kalandok, tréfák, felfokozott érzelmek sorát felvonultató, különleges látványvilágú történet forgatása jövő héten a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben folytatódik a nemzetközi produkciókhoz mérhető stábbal és technikai háttérrel.

Kiemelt kép: jelenet a forgatásból (Fotó: Gádoros Márk)