Kezdetét vette Hevér Dániel Valami madarak című nagyjátékfilmjének forgatása Kizlinger Lilla és Szacsvay László főszereplésével. A rendező első mozifilmje történetének középpontjában egy nem hétköznapi barátság áll, a premiert 2023-ban tartják.

Az NFI Inkubátor Programjában készülő alkotás szeretettel és humorral mesél egy generációkon átívelő barátságról és az öregedés feldolgozásáról. Béla (Szacsvay László) úgy érzi, a világ összeesküdött ellene, ugyanis a fia egy idősek otthonában helyezi el őt. Itt találkozik a vadóc Zoéval (Kizlinger Lilla), akit egy verekedés miatt ítéltek közmunkára. Míg a lány kétségbeesetten próbál kapcsolódni az őt egyedül nevelő anyjához, az idős férfi be akarja bizonyítani, hogy képes az önálló életre. Hiába van közel hatvan év közöttük, a hasonlóságuk és magányuk szövetségessé teszi őket.

A Valami madarak főszereplőjét Szacsvay László alakítja, akit film, sorozat és színházi alakításai mellett szinkronszerepeiről is jól ismerhet a közönség. Partnere, Kizlinger Lilla a Rengeteg – Mindenhol látlak című filmmel elnyerte a Berlinálén a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat 2021-ben, az első magyar színésznőként. Hevér Dániel, a rendező kezdetben olyan – részben a magyarországi stúdiókban forgó – sorozatokban munkálkodott, mint A korona, a Vaják vagy a Válaszcsapás. Első kisjátékfilmje után nyert felvételt a Los Angeles-i AFI Conservatory filmrendező szakára, a mesterdiploma megszerzését követően pedig hollywoodi stúdiók forgatókönyv olvasójaként kereste a kenyerét.

Kizlinger Lilla és Szacsvay László a Valami madarak forgatásán (Fotó: Nagy Marcell)

Hevér Dániel évek óta készült első nagyjátékfilmjére, részben ezért is költözött haza Magyarországra. „Kertész Zsanett forgatókönyvíróval és Dreissiger László producerrel már több mint négy éve dolgozunk közösen a filmen, fantasztikus érzés, hogy most elkezdhetünk forgatni. Biztos vagyok benne, hogy sokkal gyorsabban el fog szaladni ez a 25 nap, mint ahogy most gondolom” – árulta el a rendező.

A huszonöt napos forgatás jórészt budapesti helyszíneken – havannatelepi és újpalotai lakásokban, egy működő idősek otthonában – zajlik, egy napot azonban a Balatonnál is eltölt a stáb. A film forgatókönyvírója Kertész Zsanett, operatőre Nagy Marcell, producere Dreissiger László, co-producerei Juhász Péter, Blik Dániel és Romwalter Judit, látványtervezői Nyitrai Anna és Gelsi Zoltán, vágója Csabai Attila, zeneszerzője pedig Kozma Kata.

Kiemelt kép: Hevér Dániel (rendező), Kertész Zsanett (forgatókönyvíró) és Dreissiger László (producer) a Valami madarak forgatásán (Fotó: Domokos Norbert)