A Zsazsa és A báró hazatér című dokumentumfilmeket is jegyző Breier Ádám volt az egyik olyan pályakezdő rendező, akinek a Nemzeti Filmintézet támogatást szavazott meg, a Lefkovicsék gyászolnak lesz az első nagyjátékfilmje. Az Inkubátor Program keretében megvalósuló projekt egy dramedy, amely három generáció, egy zsidó család férfi tagjainak történet meséli el, akik egy shiva során kénytelenek szembenézni az átörökített traumákkal és az ebből fakadó diszfunkcionalitással. 

A Cineuropa értesülései szerint a Lefkovicsék gyászolnak forgatása július 25-én rajtolt el és 23 napon keresztül folytatódnak a munkálatok. A film főbb szerepeiben a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Bezerédi Zoltánt, Szabó Kimmel Tamást és a Jászai Mari-díjas Maár Ágnest láthatjuk, de feltűnik többek között Török András is. Bezerédi Zoltán játssza a makacs, bokszedzőként dolgozó apát, aki mindenkivel jól kijön, kivéve a saját fiát, akit Szabó Kimmel Tamás formál meg: apa és fia azóta nem beszélnek egymással, mióta utóbbi kiköltözött Izraelbe és vallásos lett, amikor azonban egy egyhetes gyászszertartás során újra összejönnek, kénytelenek szembenézni a múltbéli sérelmeikkel. 

A forgatókönyvet Breier Ádám és Csaba Bálint (Mellékhatás, Feleségek luxuskivitelben) írták, az operatőr Dévényi Zoltán (Szürke senkik, Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot), míg Kázmér Miklós (Melegvizek országa, Vércsék), Ausztrics Andrea (Born in Auschwitz, Helfer) és Felszeghy Ádám (Osztálytalálkozó, Vércsék) producerként támogatják a filmet. A premierre 2023 őszén lehet számítani. 

Kiemelt kép: Lefkovicsék gyászolnak (Fotó: Lefkovics Film)