Vándorló levelek címmel, új kelet-európai sci-fit forgatnak Vilmányi Benett, Hartai Petra, Lukáts Andor és Nagy Mari főszereplésével. Szabó Mátyás a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készülő első, egész estés filmje két magányos, zárkózott fiatal nem mindennapi egymásra találásának történetét meséli el.

A főhős, Ábel (akit Vilmányi Benett) különleges képességekkel rendelkező fiatalember, aki a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, így könnyedén megtalálja őket. Amikor egy felnőtt nő, Vera (Hartai Petra) látására csatlakozik rá, minden megváltozik: neki köszönhetően elkezdi másként szemlélni a világot, és különös kapcsolat kezd kialakulni közöttük.

A film ötlete három évvel ezelőtt született meg, az Inkubátor Programban nyerte el végleges formáját, és idén januárban a Filmintézet 67 millió forintos gyártási támogatásával zöld utat kapott a megvalósítása is. Március 17-én elindulhatott a 25 naposra tervezett forgatás, a felvételekre a legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett kerül sor: egészségügyi óvintézkedésekkel, távolságtartással, maszkviseléssel és folyamatos teszteléssel.

Vilmányi Benett és Hartai Petra a Vándorló levelek című filmben (fotó: Szilágyi Lenke/Filmteam)Hírek

A sci-fi rendezője a Határ című vizsgafilmjével Karlovy Varyban debütáló Szabó Mátyás, aki legutóbb a ’90-es években tomboló ufóláz idején játszódó románcról mesélt a Jövetel című kisfilmjében. A forgatókönyv a rendező, valamint Mikó Csaba és Barcsai Bálint érdeme, a képi világáért a FOMO – Megosztod, és uralkodsz operatőre, M. Deák Kristóf felel, a zenéjét Keresztes Gábor (Drakulics elvtárs, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre) komponálta, a vezető producere Iványi Petra (FOMO – Megosztod, és uralkodsz). A Vándorló levelek premierjére várhatóan 2022-ben kerül sor.

Kiemelt kép: Werkfotó a Vándorló levelek forgatásáról (fotó: Szilágyi Lenke/Filmteam)