Az Átlátszó Hang fesztivál tavaly tavasszal online, ősszel pedig élő előadásokkal tudta szórakoztatni a közönséget, a 2022-es év programsorozata viszont már a korábban megszokott módon, januárban kezdetét veszi. A „Mi és Ők” mottó köré szerveződő januári fesztivál az európai országok és a magyar művészeti élet kapcsolataira fókuszál. Céljuk idén is az, hogy új módszerekkel mutassák be – ezáltal szélesebb közönség számára is könnyebben elérhetővé téve – az újzenét, a mai zene avantgárd hagyományaiból táplálkozó irányzatát, amelyben mára zenei és előadói műfajok széles skálájának eszköztára megtalálható.

2022 januárjában a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál – a kezdetekhez hasonlóan – nem csak néhány napos lesz: 8-ától 23-áig tart. A hangversenyekből, kiállításból és filmklubból összeálló program egyfajta pihenőévként is felfogható, ugyanis a tervek szerint jövőre megújult formában jelentkeznek majd a szervezők. Ezzel együtt most is különleges, eddig itthon még nem hallott, és a fesztivál jellegéhez, rangjához méltó eseményekkel találkozhat, aki ellátogat a programokra. A nyitókoncertre január 8-án kerül sor a Zeneakadémia Solti termében, a Metrum Ensemble Itthon Európában című műsorát tekinthetjük meg. A fesztivál programjai további budapesti helyszíneken (Budapest Music Center, Budapesti Francia Intézet, FUGA – Budapesti Építészeti Központ, Három Holló, OMA (Ordinary Music Archives), Trafó Kortárs Művészetek Háza) valósulnak meg, ahol többek között a neves külföldi művészek, mint Lluïsa Espigolé spanyol zongoraművész, Jean-Philippe Gross francia zeneszerző, Nagy Andrea klarinétművész, František Výrostko (nagybőgő), Peter Katina (harmonika),  valamint a magyar kortárszenei élet ismert szereplői  – a Metrum Ensemble, MAO, UMZE Ensemble,  a Kamon Kardamon – működnek közre. A fesztivált január 23-án a Zeneakadémia hangszeres szólistáinak koncertje (Next Generation Performers) zárja a Fugában.

Az idei évben Horváth Balázs mellett a rendezvénysorozat általános kurátora, Dargay Marcell. A BMC könyvtárában kialakított olvasósarokban pedig ezúttal is megismerhetőek az elhangzó művek partitúrái a fesztivál ideje alatt. A részletes program az Átlátszó Hang oldalán található. 

Kiemelt kép: Lluïsa Espigolé (Fotó: Felix Gruenschloss)