Tavaly év végén elkészült a Magyar Zene Háza látványos épülete, amely január utolsó hétvégéjén izgalmas kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit a közönség előtt.

A Magyar Zene Háza egyik legfontosabb missziója, hogy minél több látogató számára hozza közelebb a zene világát. Az intézmény segíti a tehetségek bemutatkozását, és egyaránt támogatja a hazai és nemzetközi zenei együttműködéseket, ennek megfelelően a debütáló programkínálata igen széles zenei spektrumot képvisel a klasszikus zenétől a tradicionális és globális zenéken, a jazzen át a popzenéig, az elektronikus zenéig – hazai és nemzetközi téren egyaránt. Az intézmény január 23-tól látogatható a nagyközönség számára, ahol napközben a Zeneakadémia ifjú növendékei töltik meg zenével a koncerttermet és a kisebb előadótermet, egészen január 27-ig. Az ezt követő nyitóhétvége három napja alatt az érdeklődők ízelítőt kapnak az intézmény sokszínű megközelítéséből. Január 28-án pénteken a Szent Efrém Férfikar és a moszkvai Doros Ensemble közös koncerttel nyitja meg a Magyar Zene Házát. Másnap, 29-én délelőtt a Veronaki zenekar várja a kisgyerekes családokat, délután a TanBorEn Trió mutatja be ütőhangszeres műsorát, este pedig a nemrég új lemezzel jelentkező budapesti Deep Glaze zenekar koncertje várja az érdeklődőket. A nyitóhétvégét 30-án a Klézsei Ünnepen moldvai csángó furulya dallamok zárják, Hodorog András és tanítványai előadásában.

Magyar Zene Háza (Fotó: Liget Budapest)

Természetesen az átadást követően sem áll le az élet a Magyar Zene Házában, az alábbiakban az első félév kínálatából szemezgettünk:

A klasszikus zenei események sorában az első kiemelkedő program a Sorsok trióban lesz, amikor a magyar Dohnányi Ernő, a román George Enescu és a prágai Hans Krása műveiről lesz szó, sajátos megközelítésben kiváló muzsikusok (Kelemen Barnabás – hegedű, Kokas Katalin – brácsa, Rohmann Ditta – cselló) és egy avatott művészettörténész, Kolozsváry Marianna részvételével. Márciusban Paweł Zalejski hegedűművész, Ariel Barnes csellóművész és Sztojánovits Andrea médiaművész lép színpadra a Nomadic Spirits koncerten. Húsvétkor a Concerto Armonico Budapest és két oboaművész, a dél-koreai Seung-Eun Lee és a svájci Emanuel Abbühl előadásában Vivaldi, Händel és Jean-Marie Leclair művei csendülnek fel. Júniusban, a Debussy női szemmel: egy nimfa gondolatai című esten Győri Noémi fuvolaművész és Szabó T. Anna író, költő, a női sorssal összefonódó érzelmeket elevenítik meg zenei-irodalmi performanszukban.

A könnyűzenei programok esetében több világsztár először érkezik Magyarországra. A tavalyi esztendő egyik ünnepelt albumát John Grant adta ki, aki korábbi zenekarával már járt Budapesten, de szólóelőadóként először lép fel egy remek nagylemez, a Boy From Michigan turnéján, március 26-án. Az est első felében Misota Dániel dalszerző-előadó hallható új, The Floating Weeds nevű projektjével. Április 8-án a soul, a jazz és a rock’n’roll instrumentális ötvözetét játszó Delvon Lamarr Organ Trio lép fel, a csapat a Cold As Weiss című albumának turnéjával érkezik a Magyar Zene Házába. Május 7-én a tradicionális zenei elemeket a modern popzenével ötvöző Marina Satti, 21-én pedig a katalán újfolk-színtér kiemelkedő dalszerző-előadója, Sílvia Pérez Cruz érkezik hazánkba. A Dalszerzők köre programsorozat estjein négy dalszerző-előadó (elsőként Balla Gergely, Barkóczi Noémi, Henri Gonzo és Jónás Vera) zenél, mesél a színpadon, a nézők pedig betekinthetnek a színfalak mögé. Az iamyank Live Ensemble tavalyi, Sarah című műsorának kibővített változatával április 24-én lép fel, Sena Dagadu, az Irie Maffia énekese pedig egy teljesen új műsort hoz a Magyar Zene Házába: Worlasival a ghánai és a magyar kultúra metszéspontjait mutatja fel – egy emberi életút zenei kíséretével.

iamyank az Ensemble Live at CAFe Budapest koncerten (fotó: Garden Wonder)

A Magyar Zene Házában olyan nemzetközi együttműködések is megvalósulnak, amelyekre korábban még nem volt példa. A globálzene világába invitál minket a tuvai Huun-Huur-Tu és a Kerekes Band közös koncertje március 18-án, amely során mindkét formáció zenél külön-külön, és lesz az estnek közös része is. A Szólamok között koncertsorozatban a korzikai Ensemble Tavagna és a Szent Efrém férfikar közös estjén korok és világok találkoznak március 27-én, amikor az Ensemble Tavagna először lép fel Magyarországon. Weöres Sándor Hamvas Bélának ajánlott, A teljesség felé című művében megfogalmazottak köré Gryllus Dániel komponált zenét 40 évvel ezelőtt. A többféle tradíció zenei világából merítő dallamok a 21. században kaptak új formát Gryllus Samu hangszerelésében – ez február elején lesz hallható a Magyar Zene Házában.

A jazzkoncertek közül elsőként a japán zongorista, Makoto Ozone, és a magyar vibrafon- és marimba-játékos, Szaniszló Richárd közös, május 1-i koncertjét kell kiemelni.  Először játszik Magyarországon a 2010-es évek poszt-bopos, nu jazzes, fúziós jazz-színtereinek egyik kiemelkedő szaxofonosa, Ben Wendel, aki zenekarával legutóbbi, 2020-as High Heart című albumával érkezik. Az úgynevezett kurátori hétvégék alkalmából egy-egy művész vállalja, hogy saját elgondolásai, ötletei alapján állítja össze az adott hétvége programját a Magyar Zene Házában. Az első ilyen hétvégén, március 19-20-án Harcsa Veronika a házigazda, aki nagyon sűrű és sokrétű műsort kínál. Az Oláh Krisztián Quartet új, Crescendo című lemezének anyagát adja elő, Lukács Miklós cimbalomművész közreműködésével. Ezt követően a hazai jazz-színtérre 2018-ban berobbant Nagy Emma Quintet harmadik nagylemezét mutatja be. Másnap a Varga Dániel által alapított és vezetett nyolcfős Budapest Modern Jazz Collective mutatkozik be. A hétvégét végül Harcsa Veronika zárja, aki előbb legújabb, Tandori-Sziveri versprojektének bemutatója mellett korábbi verses munkáiból szemezget, majd Gyémánt Bálint gitárossal lép színpadra, hogy felelevenítsék a tíz éve megjelentetett Lámpafény című lemez dalait.

Oláh Krisztián (fotó: Gádoros Márk)

A Magyar Zene Háza azonban nemcsak koncertterem, hanem zenepedagógiai központ is. Szombat délelőttönként a zeneszerető családoké lesz a főszerep: havonta egyszer a Ramazuri-napokon interaktív zenés foglalkozások keretében kel életre az egész ház, a többi alkalommal pedig matinékoncertek várják a családosokat. A szabadegyetemi programokon olyan meghívott előadók segítenek a hallgatóságnak elmélyedni egy-egy témában, mint Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró vagy Tóth Árpád karnagy. A workshopok során meghívott művészek pedig a zenét testközelből kipróbálni vágyókat várják aktív zenei élményekkel. Hétköznap délelőttönként pedig az iskolai csoportokat várják a zenetörténeti kiállításhoz kapcsolódó interaktív foglalkozások. 

A Magyar Zene Házának teljes programkínálata ide kattintva érhető el. 

Kiemelt kép: Magyar Zene Háza (Fotó: Palkó György)