Tegnap tartották a Rózsavölgyi Szalonban az Irén, te édes! című album bemutatóját, amelyben több, mint száz Keleti Éva által készített fotó mellett Psota Irén pályatársainak visszaemlékezései is helyet kaptak. A különleges kötet a Balassi Kiadó gondozásában jelent meg.

A fotóművész így mesélt a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznőről: „Én legjobban a Yermában szerettem. Sosem kérdeztem, nem is tudom, miért nem született gyereke, pedig szerette őket, különösen az unokahúgát, akit keresztlányának mondott. A Yermába belesírta az összes bánatát.” A bemutatón azt is elmondta, hogy számára Irén keze sokkal többet mesélt, mint bármilyen más gesztusa, a fotókon mindig a szemén és a kezein keresztül tudta a legjobban megmutatni a színésznő lényét.

Keleti Éva (Fotó: Várady Nikolett)

A könyvpremieren részt vett Hernádi Judit, Jászai Mari-díjas színművész, aki ebben az évben az Almási Éva által életre hívott Psota Irén Alapítvány kuratóriumának döntése alapján megkapta a Psota Irén-díjat. Az elismerést minden évben egy olyan színésznőnek ítélik oda, aki méltóképpen képviseli a különleges tehetségű alkotó szellemiségét. Pindroch Csaba néhány személyes történetet osztott meg Psota Irénről, akivel együtt játszottak Az öreg hölgy látogatása című darabban, elmondta, hogy két olyan mondatot kapott a színésznőtől, ami mind szakmailag mind pedig magánéletileg a mai napig segíti.

Az album már elérhető a könyvesboltokban.