Elkészült a debreceni Csokonai Színház Toldi című zenés ifjúsági előadásának filmre vett változata, amit most már a Hajdú-Bihar megyei általános iskolák hatodik osztályos tanulói is élvezhetnek otthonaikban.

Hiába nevet ki minket, gúnyolódik rajtunk a cseh vitéz, Toldi a miénk. Mikor azt érezzük, hogy rossz helyen vagyunk, hogy másra vagyunk hivatottak, mikor a saját anyánkon kívül senki se hisz bennünk, Toldi Miklós képe derengjen fel nékünk! Mikor beszólnak, mikor gúnyolnak, mikor hibázunk, mikor azt érezzük, nincs visszaút, Miklós története adjon erőt!

Arany János egyik legnagyobb klasszikusát Valcz Péter vitte színre a debreceni teátrumban, egyedi koncertszínházi műfajban. A rendező a Darvas Benedek és Ádám Rita zeneszerző-páros segítségével alkotta meg az előadás egyedi hangzásvilágát, mellyel arra törekedtek, hogy a dalok műfajának változása lekövesse a cselekmény előrehaladtát. „A zene olyan természetességgel kapcsolódik a történethez, akár egy hangsúly vagy testtartás. Sokféleképpen és sokféle stílusban. A tartalomhoz illesztjük a stílust: a bikás rész kőkemény metál, a farkas rock, a falusi készülődés naiv kánon és ezzel összhangban változik a játékstílus is. A műfaj itt nem szab korlátokat.” – fogalmazott Valcz. A színdarab abban is eltér a klasszikus színházi előadásoktól, hogy nem alkalmaz sem díszletet, sem jelmezt, csupán hangszereket és az elő zene erejét. Ezzel a megközelítéssel az alkotók azt remélik, hogy emberibbé tudták tenni Toldi emberfelettiségét a diákok számára, akik így teljesen más szemszögből közelíthetnek Arany munkássága felé.

A produkció tavaly decemberben debütált szűk szakmai közönség előtt, melyet Ká Zoltán vett filmre stábjával. A forgatás közel három napig tartott a Nagyerdei Stadion Halljában, ahol Varga Klári – Jászai Mari-díjas színművész –, Lehőcz Zsuzsa, Kránicz Richárd, Takács Dániel és Pálóczi Bence, a Kaposvári Egyetem utolsó éves színművész hallgatója elevenítették meg Toldi Miklós hőstörténetét. A felvételen sztárvendégként Dombi Tibor válogatott labdarúgó is részt vett, aki Lajos királyt alakítja. Az elkészült produkciót a színház a Debreceni Tankerületi Központ segítségével juttatta el a megyei általános iskolák hatodik osztályos tanulói számára, akik immár otthonaikból élvezhetik a különleges előadást.

Kiemelt kép: Részlet a Csokonai Színház Toldi című előadásából (Fotó: Molnár Péter)