Nagy Borbála három országban (Magyarországon, Németországban és Franciaországban) forgatta le első nagyjátékfilmjét, A világ eredetét, amely egy-egy döntés küszöbén álló három nőről szól három európai városban. A negyven körüli főszereplők különféleképpen próbálnak választ adni az anyaség kérdésére: a film egy örökbefogadás, egy mesterséges megtermékenyítés és egy abortusz történetét meséli el. A budapesti szálon Nóra és a férje próbálnak örökbe fogadni, de amikor a házasságuk válságba kerül, a nő elbizonytalanodik, hogy elég stabil a kapcsolatuk egy ilyen volumenű döntéshez? A berlini vonalon Rebeka bejelenti a családjának, hogy spermadonor segítségével vállal gyermeket, ami általános döbbenetet vált ki. Párizsban pedig Adél vállal munkát apja elvesztése után, és miközben próbálja újraértelmezni önmagát, teherbe esik egy jóval fiatalabb férfitől, ezért az abortuszt mérlegeli. 

A világ eredete már az utómunkálatoknál tart, de már most nagyon ígéretes pályafutás előtt áll, ugyanis beválogatták a First Cut Labba, az egyik legnagyobb presztízsű nemzetközi programba, ahol a vágás folyamatát szakmailag támogatják (ebben vett részt többek között Reisz Gábor Magyarázat mindenre és Kis Hajni Külön falka című filmje is). Nagy Borbála elmondta: „A nemzetközi mentorokkal nagyon fontos pillanatban osztottuk meg a projektet. Ez volt az első alkalom, hogy külső szemek néztek rá a vágatra. Nagyon értékes, inspiráló visszajelzéseket kaptunk: egy tükröt, ami megmutatja, hogy különböző nemzetiségű, korú és nemű emberek hogyan ’olvassák’ a filmet. Így új ötletekkel és gondolatokkal folytatjuk a vágást, hogy a legjobbat hozzuk ki a felvett anyagból”. Iványi Petra producer hozzátette, hogy „abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ugyanannak a szakmai programnak három különböző workshopján is részt vehetünk. A Full Circle Lab a forgatókönyv-fejlesztés során segített, a First Cut Lab a vágásban kiemelt jelentőségű mérföldkő, míg a First Cut+ a film nemzetközi pozicionálásában és marketingjében nyújt szakmai támogatást. Mentoraink az európai filmipar legkiválóbb szakemberei, rengeteget tanulunk tőlük”.

Nagy Borbála rendező A világ eredete forgatásán (Fotó: Lupa Pictures / Sivak Zsófi)

A Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Lupa Pictures gyártásában, a Sister Productions, a Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin és a Voices Films koprodukciójában megvalósuló film forgatókönyvét maga Nagy Borbála írta, operatőre Moritz Friese (Pannónia dicsérete, The Devil’s Confession: The Lost Eichmann Tapes), producere Iványi Petra (Látom, amit látsz, FOMO – Megosztod és uralkodsz), társproducerei Julie Paratian (Franciaország), Margarita Amineva-Jester és Daria Wichmann (Németország), vágója Dunai László (Zenith, Melegvizek országa), látványtervezője Melicher Gréta (Árni, Lesen), jelmeztervezője Bognár Hajnalka (200 első randi, Valami madarak). A film három főszereplője Székely Rozália (Testről és lélekről, Saul fia), Török-Illyés Orsolya (Ernelláék Farkaséknál, Békeidő) és Sipos Vera (Ida regénye, Csak színház és más semmi) lesznek. 

A világ eredete várhatóan 2025-ben kerül a hazai mozikba a Mozinet forgalmazásában.

Kiemelt kép: A világ eredete főszereplői, Székely Rozália, Török-Illyés Orsolya és Sipos Vera (Fotó: Lupa Pictures / Sivak Zsófi)