Tavaly került mozikba a JUNO11 Pictures forgalmazásában Stewan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációja, a Mesterjátszma Tóth Barnabás (Akik maradtak) rendezésében. A történet szerint Márta (Varga-Járó Sára – Hogyan tudnék élni nélküled?) és István (Váradi Gergely – A besúgó, Guerilla) az utolsó menekültvonattal próbálják meg elhagyni az országot, a fiatal pár mellett azonban az egyház ereklyéi is a határ felé tartanak, melynek útját B-ből (Hajduk Károly – Akik maradtak, A martfűi rém), a katolikus papból kínzással próbálják meg kiszedni a hatalom emberei. A sztoriszálak egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, ahol hatalmasak a tétek. 

A Tóth Barnabás és Fonyódi Tibor (A feltaláló, Kincsem) forgatókönyve alapján, Keresztes Gábor (Drakulics elvtárs, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre) zenéjével, Másik Szőke András operatőrrel (Drága örökösök, Rabbisorsok Magyarországon), valamint Szurmay János és Szabó Máté producerek támogatásával megvalósult Mesterjátszma további szerepeiben többek között olyan színészeket láthatunk, mint a Jászai Mari- és Kossuth-díjas Mácsai Pál (A feleségem története, Terápia), a Jászai Mari- és Kossuth-díjas Szirtes Ági (1945, Zárójelentés), Péterfy Bori (A Király, Nyitva), Dóra Béla (A hattyú, Korhatáros szerelem) és Orbán Levente (A másik érintése, Larry).

Akinek kimaradt a moziban, és van Netflix-előfizetése, az már megtekinthető a streamingszolgáltatáson is Tóth Barnabás filmjét. Emellett olyan további magyar alkotások is fent vannak, mint a Semmelweis, a Valami madarak, a Toxikoma, a Hadik, a Blokád, az Elfogy a levegő, A viszkis, a Veszettek, a Külön falka, Az unoka, a Nyitva és A játszma, szóval érdemes körülnézni. 

Kiemelt kép: Jelenet a Mesterjátszmából (Fotó: JUNO11 Pictures)