Herendi Gábor, a Valami Amerika-trilógia, a Kincsem vagy éppen a Magyar vándor filmek rendezője készített egész estés filmet Szabó Győző önéletrajzi könyve, a Toxikoma alapján, amelyet tavaly mutattak be a mozik. A 2012-ben megjelent könyv tíz évnyi drogvallomást foglalt magába, amit a jól ismert magyar színész kendőzetlenül, őszintén és húsba maróan nyersen közölt. A film főszerepét, vagyis magát Szabó Győzőt a színész, énekes és aktivista, Molnár Áron játssza, míg országszerte ismert pszichiáterét, Dr. Csernus Imrét a Katona József Színház színművésze, Bányai Kelemen Barna alakítja. 

A Toxikoma története a ’90-es évek végén, 2000-es évek elején játszódik, Győző (Molnár Áron) már aktív tévés szereplő és színházi szerepei is bőven akadnak. Felesége és gyermeke van, mégis hiányzik valami az életéből. A heroinban látja a megoldást, ami kihat a karrierjére és a magánéletére is. Kezdetben képtelen szembenézni a démonjaival, de elhatározza, hogy leszokik a szerről, ebben pedig segítséget is kap, noha nem szokványosat. Röviden erről szól Herendi Gábor filmje, amely már megtekinthető az ország egyik legnépszerűbb streamingplatformján, a Netflixen keresztül is. Az alkotást ráadásul bátran megtekinthetik azok az ismerősök is, akik nem tudnak magyarul, mivel van hozzá angol felirat. 

A Toxikoma további szerepeiben többek között Török-Illyés Orsolyát, Sodró Elizát, Rainer-Micsinyei Nórát, Mészáros Piroskát, Gáspár Tibort és Bercsényi Pétert láthatjuk. 

Kiemelt kép: Molnár Áron és Bányai Kelemen Barna a film egyik jelenetében (Fotó: Port.hu)