Nemrég volt a Magyar Film Napja, amelyet az HBO Max is megünnepelt a maga módján: több hazai alkotás is elérhetővé vált ugyanis az HBO streamingszolgáltatásán, sőt kiemelt figyelmet kaptak a platformon. Az újdonságok között van a legújabb hazai gyártású sorozat, A besúgó és egy színész-rendező, Szabó Simon több alkotása is reflektorfényt kapott.

Május elsejétől felkerült Kis Hajni érzelmes filmje, a Külön falka – amely egy börtönviselt férfi (Dietz Gusztáv) és lánya (Horváth Zorka) kapcsolatát, összecsiszolódását mutatja be -, majd Badits Ákos Űrpiknik című dramedyje is utat talált magának a kínálatba (ez egy őrült sztori arról, hogy egy idegen meg szeretné menteni rajongása tárgyát, Zalotnay Saroltát, mielőtt elpusztul a Föld). A filmes felhozatalt erősíti továbbá Nagy Oszkár Viktor romantikus vígjátéka, az Ötvös András és Gombó Viola Lotti főszereplésével készült Becsúszó szerelem, valamint Muhi András Pires dokumentumfilmje, az Egy mindenkiért, ami a kétszeres aranyérmes kardvívónkról, Szilágyi Áronról szól. 

Felkerült a már említett Szabó Simon több alkotása (Ebéd előtt, Ember a tűzből, Papírrepülők), valamint két izgalmas témájú rövidfilm is: az egyik Aracsi Norbert II. világháborús kisfilmje, az Elfelejtett nemzedék, a másik pedig Holtai Gábor műve, a Második kör, amiben egy pár (Molnár Áron és Lovas Rozi) a gyermekvállalásra adja a fejét, csakhogy ez államilag szabályozott. 

Kiemelt kép: Jelenet a Külön falka című filmből (Fotó: Port.hu)