A napokban megtartották a szombathelyi Weöres Sándor Színházban a 2022/23-as évad első premierjének olvasópróját. Csehov Sirály című darabját Sardar Tagirovsky rendezi.

A Sirály a beteljesületlen lehetőségek világát tárja elénk: egy olyan világot, amelyben az álmok megoldatlanok, a lehetőségek pedig kiaknázatlanok maradnak. Csehov hősei nem a jelenben élnek. Életüket egyszerűen elhalasztják, és csak a jövőről ábrándozva élik meg igazán, de mintha nem ismernék fel a két idősík kapcsolatát, valójában sohasem lépnek a jövő felé – vagyis ők maguk felelősek a sorsukért. A történet szereplői mind a saját maguk boldogtalanságával vannak elfoglalva, de arra már egyikük sem jön rá, hogy a másik boldogtalanságának okát magában kellene keresnie. Látunk egy színésznőt , aki anya, de nem bírja elviselni, hogy fia sikeresebb legyen nála. Látunk valakit, aki szerelmes, de érzéseit nem viszonozzák, ezért hozzámegy ahhoz, aki őt szereti, és ezzel aláírja saját élethosszig tartó boldogtalanságát. Valakit, aki csupán két dologhoz ragaszkodik az életében – a horgászathoz és az íráshoz -, és ezzel nők szívét töri össze. Valakit, aki színésznő szeretne lenni, és nem veszi észre, hogy mi mindent áldoz be egy pillanat alatt hivatása oltárán. Csehov tűpontos lélektani drámájában mindenki kicsit magára ismerhet. Erős szenvedélyek, félrement szerelmek, nagy fellángolások és kisülések kavalkádja a Sirály. A világ végén, egy vidéki házban a csend előhozza a lélek hangjait, a szív tombol, az unalom felerősiti az érzelmeket, a gyűlöletet, a vágyat.

Az előadás főbb szerepeit Németh Judit (Arkagyina), Major Erik (Konsztantyin), Szerémi Zoltán (Szorin), Antal D. Csaba (Trigorin), Mari Dorottya (Nyina) és Orosz Róbert (Szorin) játsszák, mellettük Bálint Éva (Polina), Herman Flóra (Mása), Horváth Ákos (Dorn), Kelemen Zoltán (Medvegyenko), Gyulai-Zékány István (Jakov), Róbert Gábor (Aljosa), Dénes Emőke (Irina), Németh Gyöngyi (Anfisza), Némedi Árpád (Firsz) és Szabó Róbert Endre (Ferapont) tűnik fel majd a színpadon. A díszletet Kupás Anna, a jelmezeket Tóth Réka Ágnes tervezi, a zenéért Bakk-Dávid László felel. A Sardar Tagirovsky rendezte darab előbemutatójára május 13-án kerül sor, a premiert a tervek szerint szeptember 23-án tartják. 

Kiemelt kép: Pillanatkép a Sirály című darab olvasópróbájáról (Fotó: Mészáros Zsolt)