Múlt csütörtök este megkezdődtek a La Traviata próbái a Dóm téren: Verdi egyik legkedveltebb operája korszakalkotó színpadtechnikai megoldásokkal, izgalmas látványvilággal érkezik július 29-én Juronics Tamás rendezésében.

A Szegedi Szabadtéri Játékok történetében először rendezik meg Verdi világhírű operáját hazánk legnagyobb szabadtéri színpadán. Az így színháztörténeti jelentőséggel bíró próba a forróság ellenére is lendületesen indult az előadás főszereplőinek – Kolonits Klára, László Boldizsár, Alexandru Agache, Vajda Júlia –, valamint kiváló szólistáinak és énekkarának részvételével. Dinyés Dániel karmester vezényletével már az operabarátok egyik kedvence, a Brindisi, más néven Pezsgőária is felcsendült a Dóm téren. A nemeslelkű és tragikus sorsú kurtizán, Violetta Valéry története a világ egyik legtöbbször feldolgozott klasszikus operája. A Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezésében sosem látott színpadi megoldások és izgalmas mozgásszínházi elemek gazdagítják majd az egyetlen korábbi színrevitelhez sem hasonlítható produkciót.

A La Traviata lenyűgöző látványvilágának egyik legszembetűnőbb eleme egy óriási, embermagasságnál is nagyobb csillár. A multifunkciós díszletelem három tengely mentén képes mozogni a színpadi térben és fölötte. Nemcsak az opera egyik meghatározó képi szimbóluma, de lélegzetelállító légi mutatványok izgalmas eszköze is lesz. A főhősnőt megformáló Kolonits Klára is beszáll a káprázatos szerkezetbe az előadás során – a próbán már meg is csodálhatta a Szegedtéri Játékok színpadát és nézőterét felülnézetből. További magaslati mutatványokat láthat majd a közönség két olyan szereplőtől, akik a Verdi-opera ismerői számára is meglepetést jelentenek az előadásban. Horváth Zoltán táncművész megszemélyesítésében maga a Halál is újra és újra felbukkanó résztvevőjévé válik a színpadon zajló eseményeknek. Az óriási csillárra felfüggesztett arany selyemszalag segítségével pedig még a cirkuszművészetek világából ismerős légi akrobatika is megjelenik egy fiatal légtornász, Izsay Zsófia előadásában, aki szintén allegorikus szereplője a tragédiának. A levegőbe emelkedő művészek biztonságát és munkáját szakértő műszaki stáb segíti a próbák és az előadások során.

A La Traviata július 29-én és 30-án lesz látható Szegeden.

Kiemelt kép: Pillanatkép a La Traviata próbájáról (Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok/Tari Róbert)