Valóban a költészet lenne a legtisztább kifejezési forma a művészetben, mert nincs kereskedelmi értéke? Miért tűnik úgy, hogy a valódi művészet és a tisztességes megélhetés kizárja egymást? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Diálogos: spanyol-magyar irodalmi találkozások programsorozat következő állomása, amelyen Kiss Judit Ágnes költővel és a 21. századi spanyol irodalom egyik legismertebb szerzőjével, Manuel Vilasszal Dr. Kutasy Mercédesz, művészettörténész, műfordító, az ELTE egyetemi adjunktusa beszélget május 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Manuel Vilas költőként és gimnáziumi tanárként kezdte a pályafutását. Versei önéletrajzi és egzisztenciális jellegük miatt is kiemelkedőek, valamint napjaink Spanyolországa politikai és gazdasági körülményeinek kritikus megjelenítése okán is. Később regényeket, útikönyvet írt, és rendszeresen publikál többek között az El País hasábjain. Narratív pályafutása az España című kötettel kezdődött 2008-ban, melyet a Quimera folyóirat a XXI. század első évtizedének 10 legfontosabb spanyol regénye közé választott. Minden kétséget kizárva azonban, írói pályafutásának legnagyobb sikerét az Ordesa (2018) című regényével érte el, amely a The New York Times kritikusa szerint meditáció a vágyakozásról, a magányról és a családról. Ebben a műben a szerző már elhunyt szüleivel való kapcsolatát kutatja, és amely egyben az általa egyszerre gyűlölt és szeretett Spanyolország, valamint a spanyol társadalom kritikája is. Napjainkra Vilas a 21. századi spanyol irodalom egyik legismertebb alakja lett. 

A beszélgetés nyelve magyar és spanyol, a szinkrontolmácsolás biztosított. A beszélgetést megelőzően, 16 órakor Manuel Vilas a Cervantes Intézet könyvtárában lesz “Könyvtáros egy napra”.

Kiemelt kép: Manuel Vilas (Fotó: spainsnews.com)