A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, május 10-15. között, immár második alkalommal szervezi meg a Freeszfe a FREESZEMLE fesztivált, amely idén A MŰVÉSZET SZABAD! alcímet viseli, ennek megfelelően pedig központi témája a szabadság. Az eseménysorozat hat napja alatt független filmesek alkotásai, a Freeszfe hallgatóinak színházi előadásai, beszélgetések, egyetemi előadások, találkozók várják az érdeklődőket, valamint ismét megrendezésre kerül a jótékonysági aukció is.

A filmes programban a független filmeké a főszerep, a nézők csak olyan alkotásokat láthatnak a fesztivált ideje alatt, amelyek mindenféle állami támogatás nélkül jöttek létre. A nagyjátékfilmes mezőnyben látható lesz Szimler Bálint Balaton Method című munkája, amely 17 hazai zenekar és több száz zenész közreműködésével jött létre. Az egészestés zenei tabló közösségi finanszírozásból valósult meg, operatőre az a Rév Marcell, akit a legtöbben talán az Eufória című sorozat kapcsán ismernek. Ugyancsak ő fényképezte a Buharov testvérek Az itt élő lelkek nagy része című filmjét, amelynek főhőse Gróf Batthyány Ervin, az anarchizmus tanainak hirdetője, aki 100 évvel halála után újra feltűnik, hogy még egyszer megkísérelje elméletei gyakorlati kivitelezését. Emellett látható lesz Hajdu Szabolcs westernje, a Délibáb is, amely egy afrikai futballista történetét meséli el, akinek menekülnie kell a hatóságok elől egy eladott mérkőzés után. Műsorra kerül továbbá Pálfi György Mindörökké című, a jövőben, egy militarizált magyar faluban játszódó alkotása, aminek különös hangsúlyt ad, hogy épp az ukrán–orosz háború kezdetén jelent meg a hazai mozikban.

A dokumentumfilmes szekcióban  csak olyan, ritkán vetített munkákat tekinthetünk meg, mint Csillag Ádám Dunaszaurusz című 1988-as alkotása vagy Forgács Péter két filmje: a 2001-es Bibó Breviárium a XX. század egyik legnagyobb magyar politikai gondolkodójának, Bibó Istvánnak gondolatait és nézeteit hozza közel a nézőhöz, a Kemény György 80. pedig a grafikusművész nyolcvanadik születésnapjára készült 2016-ban. A fesztiválon bemutatkoznak a Freeszfe filmes hallgatói is: a Best of Freeszfe programban tizennégy filmrendező (Elek Judit, Farkas Áron, Farkas Marcell, Forrás Anna, Kajlik Eszter, Karácsony Péter, Ladányi Jakob, Márton Dorottya, Olasz Renátó, Rudolf Olivér, Székely Szabolcs, Török Marcell, Varga Gábor, Vermes Dorka), filmoperatőr és televíziós műsorkészítő vizsgafilmjét vetítik.

Jelenetkép A krétakör című előadásból (Fotó: Marczibányi Téri Művelődési Központ)

A FREESZEMLE színházi kínálatában a Freeszfe hallgatóinak rendezései lesznek láthatóak: Sipos László Márk végzős színész hallgató több előadást is jegyez rendezőként, mostani darabja Orwell 1984 című regényének személyes hangvételű színpadi adaptációja, az XX84.. A végzős bábrendező hallgatók két előadással is jelentkeznek: Fodor Orsolya A krétakör című tantermi előadása (Brecht drámája nyomán) a segítségnyújtás identitásformáló erejének, a döntés felelősségének kérdését járja körbe olyan jól ismert művészek közreműködésével, mint Mészáros Blanka, Bánfalvi Eszter, Ficza István és Feczesin Kristóf. Siflis Anna Igen, nem! című előadása pedig egy igazi retrospektív kiállítás a nemiség nehézségeiről. A harmadéves dramaturg hallgatók, Kárpáti Péter és Fekete Ádám növendékei is bemutatkoznak rendezőként a fesztivál ideje alatt: Szauer Lilla a Dybbuk című kabbalista játékot, Zrínyifalvi Eszter a Leláncolt Prométeusz című zenés lázadástörténetet viszi színre. A Király Gyógyfürdő egy igazán rendhagyó előadás helyszíne lesz: Al Farman Petra a Soharóza kórussal mutatja be a Torkolat című alkotást, ami egy szülés-születés történetét dolgozza fel.

Mindezen programok mellett naponta két kerekasztal-beszélgetést is tartanak a szervezők, amelyeken olyan fontos és aktuális témákat boncolgatnak szakértők segítségével, mint a szakszervezetek és a polgári engedetlenség, a családon belüli erőszak, az örökbefogadás, vallási és hitkérdések, hogy kié egy nő méhe, hogyan éli meg a háborút egy átlagember, milyen sztereotípiáktól szenvedünk? A fesztivál vendége minden nap egy-egy civil szervezet lesz. Továbbá folytatódik a Free Egyetem sorozat is, ahol a Freeszfe oktatói (Gábor György, Majtényi László, Rihay-Kovács Zita, Pál Mónika, Báron György) tartanak nyílt egyetemi órákat. A fesztivál fő helyszíne a Marczibányi Téri Művelődési Központ, azonban egy napra a CEU-Középeurópai Egyetem Nádor utcai épületének kapui is kinyílnak: május 14-én, szombaton az érdeklődők nyílt órákon vehetnek részt, ahol megismerhetik a jövő tanévben induló képzéseket, bepillanthatnak próbákba, egyetemi előadásokba. Este pedig személyesen vehetünk részt a II. Jótékonysági Aukción, és licitálhatunk olyan tárgyakra, mint a legendás Krétakör társulat Hamlet.ws előadásának szövegkönyve, a Magyar Filmszemle albuma vagy a Külön falka című film emblematikus kellékei.

Részletes információk a programokról a FreeSZFE oldalán érhetők el. 

Kiemelt kép: FREESZEMLE plakát (Fotó: FreeSZFE)