Két éves várakozás előzte meg a Katona József Színház következő nagyszínpadi bemutatójának olvasópróbáját: a járványhelyzet mostanra tette lehetővé, hogy elkezdjék Kárpáti Péter Moszkva-Peking Transzszimfónia című darabjának próbáit. A produkció rendezője Novák Eszter.

„Moszkvában, itt kezdődik a sín. Tedd rá a füled! Ha jól fülelsz, hallod, ahogy a túlsó végén zúg a Csendes-óceán. Gyertek, szálljatok föl! Nyolcvanhét városon fogunk keresztül robogni, átszelünk tizenhat óriási folyót, hét időzónán vágtatunk át, és közben elúszik mellettünk a sztyeppe, a tajga, a mocsarak, a lápok, a földgolyó dübörögve elfordul alattunk…” – olvashatjuk a színlapon Kárpáti Péter felvezetését, amely már meg is adja a darab alaphangját, itt bizony egy nagyon hosszú utazás végigkövetésére kell felkészülnünk.

A József Attila-díjas drámaíró számos szereplőt vonultat fel művében, akik még ha olykor szürreálisak is, mégsem lógnak ki a transzszibériai utazás hangulatából: itt elfér egymás mellett a szamovár és a zacskós leves, a hosszas várakozásoknak köszönhetően felboruló menetrend, dohányzás a peronon, vodkázás bárhol és bármikor, füstölt hal, édesség és szuvenírvásárlás a helyi néniktől, vagy éppen a mindenható, ám azért megvesztegethető kalauznő jelenléte is. Az orosz realitás pedig, ahogy haladunk előre a történetben, egyszer csak átsiklik valami megnyugtató álomvilágba, ahol egyszerre kap szerepet a születés és a halál, az alvilág, a rendszer káosza és a megtisztulás lehetősége – a végtelenségi nyújtva az utazást.

A Moszkva-Peking Transzszimfónia olvasópróbája (Fotó: Dömölky Dániel)

És hogy mitől annyira valódi és zsigerileg ható a szöveg? Attól, hogy minden egyes szó elhangzott azon a transzszibériai expresszen, amely 2017 májusában indult útjára, és amelynek egyik vagonjában a magyar-német színházi idegenlégiósok foglaltak helyet. A Bodó Viktor ösztönzésére íródott dokumentumabszurd nem sokkal később már a frankfurti közönség előtt debütált, most pedig a Katona József Színház színpadára érkezik a Jászai Mari-díjas Novák Eszter rendezésében.

A május 14-én debütáló előadásban Bányai Kelemen Barna, Bezerédi Zoltán, Keresztes Tamás, Kiss Eszter, Mészáros Béla, Rajkai Zoltán, Pálmai Anna, Pálos Hanna, Pelsőczy Réka, Szacsvay László, Ujlaki Dénes, Gloviczki Bernát, Hajdu Tamás Miklós, Jakab Balázs, Kanyó Kata, László Gáspár és Pásztor Dániel lesz látható. A díszletet Horváth Jenny, a jelmezeket Zeke Edit tervezi, a zenéért Lázár Zsigmond felel. Az alkotócsapathoz maga a szerző, Kárpáti Péter csatlakozott dramaturgként.

Kiemelt kép: A Moszkva-Peking Transzszimfónia olvasópróbája (Fotó: Dömölky Dániel)