A Magyar Állami Operaház május 29-én izgalmas premierrel nyitja meg ismét kapuit a közönség előtt. Umberto Giordano Andrea Chenier című kétrészes operáját Fabio Ceresa rendezésében láthatják az érdeklődők az Erkel Színházban.

A forradalomnak nincs szüksége költőkre!” – állítólag ez volt a közvádló utolsó mondata, amikor a Forradalmi Törvényszékkel halálra ítéltette Andrea Chénier-t a francia forradalom vérben gázoló éveiben. A négy képet magába foglaló operában Chénier sorsa túllép a valóságon, tragikus szerelmi háromszög-történet lesz belőle, ahol a történelem, az árulás és a forró érzelmek vonzásában alakul szereplőink élete. Giordano zenéjével tökéletesen fejezi ki a francia forradalom előtti és alatti Párizs légkörét, mivel muzsikája egyaránt tartalmazza az elegáns, arisztokratikus táncokat és a népszerű forradalmi dalokat, köztük a La Marseillaise-t. Ezt követően Michael Messerer és Alexander Krein Laurencia című balettelőadása lesz látható az Erkel Színházban június 5-én 19 órától. A Lope de Vega A hős falu című műve ihlette különleges koreográfiában a klasszikus lépések tüzes spanyol ritmusokkal forrnak egybe, a virtuóz szólok és duettek pedig csak még izgalmasabbá teszik a produkciót.

Az Eiffel Műhelyházban további két premier vár a közönségre: június 12-én a Jean-Baptiste Lully és Molière által jegyzett Úrhatnám polgár debütál a fiatal tehetség, Tarnóczi Jakab rendezésében. A modern komédia megteremtőjének szereplőit Mészáros Máté, Ónodi Eszter, Ladányi Júlia, Kaszás Gergő, Friedenthal Zoltán és Péterfy Bori keltik életre. Az Operaház június 26-án Gioacchino Rossini, Wolfgang Amadeus Mozart és Darius Milhaud Figaro 3 című kétrészes opera-mixével zárja az évadot. A Dömötör András rendezte előadásban színpadra lép Tarjányi Tamás, Takács Katalin, Cser Krisztián, Szegedi Csaba, Fodor Gabriella, Szemere Zita, Kálnay Zsófia, Cseh Antal és Süle Dalma.

A produkciókra az Opera a korábban bevezetett óvintézkedései megtartásával, páros helyek kialakításával, köztük két hely kihagyással nyitja meg nézőterét, az előadások védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Kiemelt kép: A Laurencia című előadás kreatívja (Fotó: Magyar Állami Operaház)