Meglehetősen gazdag programkínálattal jelentkezik májusban a Kiskorona7 – Óbudai Társaskör. A Tavaszi Fesztivál hat, a Zsidó Művészeti Napok kettő eseményének ad otthont a nagyterem, a hónap végén pedig megrendezésre kerül az első Óbudai Társas Majális.

Az utolsó tavaszi hónap programsorozatát a Budapesti Tavaszi Fesztivál koncertjei nyitják a Kiskorona7-ben: 2-án és 5-én a kétrészes, Szapporótól Budapestig koncerten japán művészek lépnek színpadra. Első alkalommal Yuya Mizuno, Perényi Miklós többszörös, nemzetközi versenygyőztes tanítványa válogat Beethoven, Ligeti, Sztravinszkij, Brahms és Takemitsu műveiből, zongorán Shohei Yamagami működik közre. A második hangversenyen Kaisei Mizuno, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongorista hallgatója Beethoven, Muszorgszkij, Liszt és Kodály darabjai mellett a modern japán zeneszerzés kiemelkedő alkotója, Kozaburo Hirai műveit is elhozza. Május 6-án a III. kerület múltjába és jelenébe enged irodalmi betekintést az Óbudai Anekdoták: Réczei Tamás szerkesztésében és rendezésében legnagyobb íróink és költőink helyi vonatkozású történetei és versei hangzanak el Fodor Annamária és Fila Balázs tolmácsolásában, Fekete Mari zongorajátékával kísérve. Másnap az Angliában élő gitáros testvérpár, a Katona Twins BACH-tól BEATLES-ig című koncertje érkezik, a repertoáron Bach és a Beatles művei mellett Bartók, Tarrega, Django Reinhardt és saját szerzeményeik is szerepelnek. 12-én Magyar és bécsi esték címmel a Junior Prima-díjas Szokolay Ádám zongoraművész ad hangversenyt a nagyteremben, 13-án, pénteken pedig a Párhuzamok tárogatóra című eseményre várják a nézőket, melyen két ősbemutató – Láng István és Balassa Sándor egy-egy szerzeménye – is elhangzik Kiss Gy. László és zenész vendégei (Kun Ágnes Anna – ének, Farkas Zoltán – zongora, Hadady László – angolkürt, Árendás Péter – brácsa és Lelkes András – nagybőgő) előadásában.

Katona Twins (Fotó: Melissa Rachel Kavanagh)

A Zsidó Művészeti Napok keretében május 11-én Magyarországon először lép színpadra a The Arab-Jewish Orchestra. Az egyedülálló, huszonnégy zenészből és énekesből álló zenekar tagjai tizenhat és harmincnégy év közötti önkéntesek, zsidók, arabok és drúzok, akik Izrael más-más részein élnek, többségük az ország különböző zeneakadémiáinak hallgatója. Repertoárjuk alapját a zsidó és a keleti arab hagyományok képezik, de újonnan komponált műveket és feldolgozásokat is játszanak, a klasszikus vonós hangszerek és zongora mellett olyan keleti hangszerekre adaptálva, mint az oud, a darbuka és az arab hegedű. Estjüket Nizar Elkhater vezényli. Május 31-én Pajor Tamás Lélegző dal című estjének Koltai Róbert és Geszti Péter lesz a vendége: a szerzői esten az elhangzó dalok adnak ihletet a meghívott népszerű művészekkel beszélgetésre, közös zenélésre, versek által ismert költők megidézésére.

Május utolsó hétvégéjén, a gyereknap köré szervezik meg az első Óbudait Társas Majálist, amely öt programmal várja a családokat. 27-én 17 órától Kovácsovics Fruzsi és zenekara érkezik az Írország és olvasváros című gyerekkoncerttel, amellyel derűs, interaktív utazásra hívják a kicsiket. 19 órától Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band lép színpadra: a koncert műsorát a zenekar profilja és felállása határozza meg, ebbe illeszkedik majd bele az összetéveszthetetlen hangszínével és kisugárzásával mindenkit elvarázsoló művésznő. A világslágerek mellett magyar dalok, klasszikus dzsessz sztenderdek és néhány különleges feldolgozás is várja a hallgatóságot. Másnap 14 órától a Kicsik mozija várja a legkisebbeket a Kedd Stúdió animációs filmjeivel: a Bogyó és Babóca, a Kuflik epizódjai és Naszreddin Hodzsa meséi lesznek műsoron. 16:30-kor kezdődik a Májusi maszkabál a FaReMiDo operatársulattal: az egyedi hangulatú operabeavató után a legizgalmasabb szereplők maszkjait kreatív foglalkozás keretében készíthetik el a gyerekek Fodor Beatrix, Kriszta Kinga, Horváth István, Dani Dávid és Hábetler András énekes és Köteles Géza zongorista közreműködésével. A majális záróeseménye 19 órától a Cimbaliband Szabadon című albumának lemezbemutató koncertje lesz.

Bősze Ádám (Fotó: Mozsár Műhely)

Természetesen az Óbudai Társaskör visszatérő eseményei, sorozatai is folytatódnak májusban. 13-án Kővári Eszter Sára egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Hangolda című interaktív gyermekprogramja várja az ovisokat, 20-án pedig ismét lesz Bölcsiszínház. Mindkét program Kodály Zoltán zenei nevelési módszerére épülő foglalkozás, amely maximálisan figyelembe veszi az egyes korosztályok sajátos igényeit. A Budapesti Filharmóniai Társaság művészeinek kamarahangversenye 19-én Botos Veronika (mélyhegedű) és Vida Mónika (zongora) lemezbemutató koncertjével jelentkezik, Czigány György sorozata a Black Blue & Quartettel május 22-én, Bősze Ádám Nagy zenészek, nagy szerelmek című előadásának következő része, Verdiről, 26-án várja az érdeklődőket. A Társaskör koncertjeinek sorában a Triótól zongoraötösig című koncertet 25-én rendezik meg, amelyen Rahmanyinov, Grieg és Franck műveiből Revóczky Ottília hegedűn, Bor Péter brácsán játszik, mellettük fellép még a Trió Y.

Kiemelt kép: Szulák Andrea (Fotó: Steindl Gabriella)