Május 17-én Michel Hazanavicius francia rendező Z (mint Z) című zombikomédiájával nyílik meg a 75. cannes-i fesztivál, amelynek hivatalos versenyprogramjába öt Arany Pálma-díjas rendező, az amerikai James Gray (Armageddon Time), a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne (Tori et Lokita), a svéd Ruben Ostlund (Triangle of Sadness), a japán Koreeda Hirokazu (Broker) és a román Cristian Mungiu Erdélyben játszódó, R.M.N. című legújabb alkotása is meghívást kapott. A 155 ország által több mint 2200 benevezett filmből 18 versenyezhet a fődíjért, de a válogatás még nem végleges. Versenyben van a kanadai David Cronenberg Crimes of the Future című alkotása Viggo Mortensennel, Kristen Stewarttal és Léa Seydoux-val a főszerepben, valamint Kirill Szerebrennyikov orosz rendező Csajkovszkij felesége című történelmi filmje is.

A világ egyik legjelentősebb seregszemléje március elején jelentette be, hogy nem kíván orosz delegációt fogadni, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy megjelenne a fesztiválon, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik. A kitiltás azonban nem vonatkozik a kormánykritikus orosz művészekre, mint amilyen Kirill Szerebrennyikov. A Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjét nyíltan bíráló rendező harmadik alkalommal kapott meghívást filmjével a versenyprogramba. Szerebrennyikov eddig egyszer sem tudott személyesen megjelenni Cannes-ban, ugyanis külföldre utazási tilalom volt ellene érvényben, miután két évvel ezelőtt egy sikkasztási ügyben feltételes szabadságvesztésre ítélték. Április 1-jén az AFP hírügynökségnek a rendező megerősítette, hogy legálisan elhagyta Oroszországot, és azóta Berlinben tartózkodik, ráadásul az ő egyik színházi rendezésével nyílik meg júliusban az avignoni színház fesztivál.

Két ukrán film is meghívást kapott a hivatalos programba: az egyik a Cannes-ban visszatérőnek számító Szergej Loznyicának (Maidan, Donyecki-történetek) legújabb alkotása, aki ezúttal a második világháborúban a szövetségesek által lerombolt német városokról forgatott dokumentumfilmet The Natural History of Destruction címmel, amelyet versenyen kívül mutatnak be. A másik meghívott ukrán rendező Makszim Nakonesnyi, akinek első filmjét, a Butterfly Visiont a fesztivál második legjelentősebb Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű válogatásában mutatják be. A film főhőse egy, a háborúban elköteleződő tanárnő, akit elrabolnak, és fogolycserének köszönhetően térhet haza Ukrajnába. 

A versenyprogramban három női rendező filmje szerepel: a francia Claire Denis Közép-Amerikában forgatott Stars et noon című krimije, a szintén francia Valéria Bruni Tedeschinek a színházi világról szóló Les Amandiers című alkotása, valamint Kelly Reichardt amerikai rendező Showing Up című filmje. A fesztiválra idén több hollywoodi sztárt is várnak, akinek legújabb filmjeit versenyen kívüli mutatják be: Tom Cruise Top Gun: Maverick című filmjének május 18-án lesz a premierje, de a színész pályafutásának is szentelnek egy rendezvényt. Baz Luhrmann Elvis Presleyről forgatott életrajzi filmjét is a fesztiválon vetítik először: a rock and roll legendát Austin Butler alakítja, felesége, Priscilla szerepében Olivia DeJonge lesz látható, Tom Hanks pedig Elvis befolyásos menedzsereként tűnik fel a zenés produkcióban. Az ausztrál George Miller legújabb filmjében (Three Thousand Years of Longing) pedig Idris Elba és Tilda Swinton alakítják a főszerepeket.  

A 75. cannes-i fesztivál díjátadójára május 28-án kerül sor.

Kiemelt kép: Tom Cruise a Top Gun: Maverick című filmben (Fotó: snitt.hu)