Május közepén rendezik meg a XXV. Nemzetközi Kortárs Táncfesztivált Veszprémben, ahol a tánc mellett összművészeti produkciókat is láthat majd a közönség.

Vándorfi László, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy a tervek szerint 25 produkciót, köztük nyolc külföldi előadást láthatnak az érdeklődők a fesztiválon, amelyet idén a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként rendeznek meg. A programsorozatot műfaji sokféleség jellemzi majd, hiszen a klasszikus tánc mellet crossover összművészeti produkciók és digitális képzőművészeti alkotások is láthatók lesznek majd. A fesztivál időszakában országszerte zajló 10. Színházi Olimpia három produkciójukat is programjába emelte: a francia Baro d’evel társulat La című előadását, az orosz származású Compagnie Belova Tchaika című produkcióját és a sepsiszentgyörgyi M-Stúdió Lift című előadását.

Horváth Csaba, a Forte Társulat vezetője, a fesztivál művészeti vezetője kiemelten fontosnak nevezte, hogy a rendezvény megtalálja saját arcát. Az idei program során a nemzetköziség és az összművészeti jelleg adja meg a profilt. A májusi fesztiválon láthatja a közönség a francia Compagnie Parc Motifs című darabját, a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című előadását, a Frenák Pál Társulat Fiúk című produkcióját és a Hodworks Pirkad című performanszát is. A Fitos Dezső Társulat a legkisebbeket várja Kerekutca című mesejátékával, amely Paár Julcsi Kerekerdő című lemezének zenei anyagára készült. A nagyszínházi, stúdiószínházi és utcaszínházi előadások mellett szerepel a programban Lajkó Félix hegedűkoncertje és az Anima Sound System Mihály című előadása is, amely a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihályt mutatja be rap-stílusban.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című előadásából (Fotó forrása: Summerfest)