Szombaton Pásztor Erzsi estjének ad otthont a mohorai Tolnay Klári Emlékház, ahol még látogatható a színművésznő tiszteletére rendezett életmű-kiállítás is.

Az Egy csésze kávé Pásztor Erzsivel családias, kötetlen beszélgetés lesz, amelyen közreműködik Mohai Gábor előadóművész is. Pásztor Erzsi saját emlékei között foglal majd helyet a Nógrád megyei emlékházban, hiszen körülveszi az az életmű-kiállítás, amelyet tavaly ősszel nyitottak meg 85. születésnapja alkalmából. A kiállításon szerepelnek fotók a színésznő személyes és színpadi életéből, újságcikkek, plakátok, kinagyított filmkockák éppúgy, mint szinkron életműdíja vagy a legjobb női színészként elnyert közönségdíj a Karinthy Színházban a 2015/16-os évadban, igazolványai, Jászai-díja. Kiemelt helyet kap a május 15-ig látogatható tárlaton a Veri az ördög a feleségét című film plakátokkal, fotókkal, filmrészletekkel. Az 1977-ben bemutatott filmszatírában Pásztor Erzsi Kajtárnét alakította, amiért elnyerte a Filmszemle legjobb női alakítás díját. Emellett személyes hangvételű, fényképes köszöntőkkel is találkozhatunk, amelyet barátaitól könyv formájában kapott 80. születésnapjára. Mintegy ötvenen ünnepelték meg így, köztük Bodrogi Gyula, Zsurzs Kati, Nemcsák Károly, Ivancsik Ilona, Sándor György, Szily Nóra, Hajdú Steve vagy Pécsi Ildikó.

Pásztor Erzsi évek óta a Tolnay Klári Emlékház állandó háziasszonya, és mint Balla István, az intézmény vezetője elmondta, egy jókora kulccsal nyitja meg jelképesen a házat a téli szünet után. Pásztor Erzsi 1936-ban született Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, Később tagja volt a szolnoki Szigligeti Színháznak, a Pécsi Nemzeti Színháznak, a Madách Színháznak, a Soproni Petőfi Színháznak, a Szegedi Nemzeti Színháznak, valamint játszott a Karinthy Színházban és a Turay Ida Színházban is, ez utóbbinak örökös tagja, csakúgy, mint a soproni teátrumnak. Meghatározó előadásai között szerepel a Macskajáték, a Koldusopera, a Bors néni vagy a Bernarda Alba háza. Szerepelt A Tenkes kapitányában, a Keménykalap és krumpliorrban, A ménesgazdában vagy A kenguruban, valamint számos sorozatban szinkronizált.

Kiemelt kép: Pásztor Erzsi (Fotó: Markovics Gábor)