Május 1. és 4. között rendezik meg a Margitszigeten az ESZME Fesztivált a főváros új színházi terében, a Kristályban, ahol izgalmas, összművészeti előadások várnak minden korosztályt.

Az egyéni alkotókból és társulatokból álló Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) 2006 óta működik hivatalos formában. Céljuk, hogy a szabadúszó művészeket és a társulatokat, valamint kiemelten a fiatal, pályájuk elején álló alkotókat segítsék abban, hogy a működésükhöz elengedhetetlen források a rendelkezésükre álljanak. Az ESZME egyszerre működik produkciós és inkubációs házként, így a tagok a következő előadások készítésére fordíthatják energiáikat. (Az egyesület elnökével, Csató Katával készült interjúnk itt olvasható.)

A május 1. és 4. között megrendezésre kerülő 5. ESZME Fesztiválon az egyesületre jellemző sokszínűség és kísérletező kedv mutatkozik meg. Kiemelt helyen szerepelnek a programban a fiatal közönségnek szánt előadások: a gyerekeket a Felhővadászat, a Sárkányölő Sebestyén (KL Színház–Magamura Alkotóműhely) és a Tintaló Cirkusz interaktív családi programja várja május 1-jén. Camille Saint-Saëns Az állatok farsangja című művére Bartha Kata készített zenés bábelőadást óvodásoknak és kisiskolásoknak, ez május 3-án lesz látható. A középiskolás nézők Babits Mihály Jónás könyve című elbeszélő költeményéből készült Jónások (rendező: Bereczki Csilla) előadását tekinthetik meg május 2-án.

Jelenet a Sárkányölő Sebestyén című előadásból (Fotó: ESZME Fesztivál)

Bemutatkozik továbbá a fesztiválon A kisgömböc (KL Színház–Magamura Alkotóműhely, rendező: Schneider Jankó), amelyben Bohus, a böllér egészen hihetetlen eseteit ismerhetik meg az érdeklődők. Az Alaine – Ideje a meghalásnak (KL Színház, rendező: Ladányi Andrea) című előadás a MOST Feszten, a Thealteren és a jelentős hazai bábfesztiválokon is komoly elismeréseket aratott. A darab Polcz Alaine írásain és Karády Katalin dalain keresztül, egy fiatal színésznő és egy idős báb különleges összjátékában szól az öregedésről, az elmúlásról. A Szentendrei Teátrummal és a Szkénével együttműködésben készült Csend-etűdök (rendező: Szokol Judit) öt párhuzamos történeten keresztül foglalkozik napjaink egyik legaktuálisabb témájával, az elmagányosodás jelenségével. A NARRATÍVA Produkció pedig a Gogol-elbeszélésből készült különleges előadással, a Pass Andrea rendezte A Jelentéktelennel vesz részt a fesztiválon.

A fentieken túl ekkor lesz először látható a személyes történetekből írt MOST! Válunk című előadás (alkotók: Csató Kata, Romankovics Edit), de installációval mutatkoznak be a Visegrádi Alap támogatásával megrendezett Let’s Learn About Scenography! nyári szcenikai workshop résztvevői is. Fodor Orsolya a Freeszfe Egyesülettel és az ESZME-vel hozta létre a Kincsem-palotában az Orlando című helyspecifikus előadást, amelyből film készült, ezt május 4-én láthatják az érdeklődők. A május 1-jén megszervezésre kerülő programok ingyenesen látogathatók, az ESZME Fesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként, a TRIP segítségével valósul meg.

Jelenetkép a Csend-etűdök című előadásból (Fotó: Deim Balázs)

Kiemelt kép: Jelenetkép az Alaine – Ideje a meghalásnak című előadásból (Fotó: Orosz Sándor)