Május 5-9. között rendezi meg a Budapest Bábszínház a Zsinór Nélkül – Független Felnőtt Bábos Fesztivált a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. 

A Budapest Bábszínház öt napos független bábos fesztiváljának középpontján idén a felnőtteknek szóló bábelőadások állnak. Az eseménysorozat május 5-én a FEJLESZTÉS ALATT – pár-beszédek a báb körül című egész napos konferenciával kezdődik, majd minden este egy vendégelőadás kerül bemutatásra az Ország Lili Stúdióban. Az előadások előtt az aulában Függő beszéd címmel a fesztivál előadásaihoz kapcsolódó kávéházi beszélgetéseket is tartanak bábokról, alkotásról, közös dolgokról. A felkért alkotókat a Budapest Bábszínház társulatának egy-egy tagja kérdezi, a produkciók utáni közönségtalálkozót Puskás Panni író, színikritikus moderálja.

A fesztivál nyitóprogramját Ács Norbert moderálja, a beszélgetések résztvevői Kálmán Eszter, Friedenthal Zoltán (A zajok történetmesélő képessége), Lázár Helga, Kovács Domokos (Research – A formai kísérletezés perspektívái a független és kőszínházi próbafolyamatokban), Kuthy Ágnes, Mátravölgyi Ákos (Tárgyak/Testek/Terek), Márkus Sándor, Szilágyi Bálint (Beszélgetés a Nemlétezővel – 14 közös előadás tanulságai), Szemessy Kinga, Végvári Viktória (Résztvevő tárgyak & résztvevő testek), Michac Gábor és Tengely Gábor (Naprakész múlt – Régi történetek a XXI. század fénytörésében – visszatekintés 12 év közös munkájára). Az eseménynek a Budapest Bábszínház nagyszínpada ad otthont, a belépés ingyenes. Este Lázár Helga It Depends című, közel egy órás előadása lesz látható Kovács Domokos koreográfiájával. 

Jelenetkép a Szólít a szörny című előadásból (Fotó: Mészáros Zsolt)

Május 6-án a Függő beszéd keretén belül Vidovszky Györgyöt Barna Zsombor kérdezi a Budapest Bábszínház aulájában, ezt követően a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház közös produkciója, a Szólít a szörny című előadás tekinthető meg. Másnap Gimesi Dóra és Zelei Ágnes Nagyanyánk gardróbja című beszélgetésén vehetnek részt az érdeklődők, hogy utána előbbi szerzőnek Az időnk rövid története című öregekről fiataloknak szóló bábjátékát élvezhessük. 8-án, vasárnap Varsányi Péter és Ács Norbert vitatja meg, milyen is, amikor Fülig Jimmy munkaszolgálatot végez, este a MárkusZínház Grand Hotel előadására és közönségtalálkozójára ülhetünk be. A fesztivál zárónapján Palya Gábor és Hoffer Károly beszélgetnek a Jelentés-rétegről, a programsorozat Fabók Mariann A fekete kakas című előadásával búcsúzik.

A részletes program a Budapest Bábszínház oldalán olvasható. 

Kiemelt kép: Jelenetkép Az időnk rövid története című előadásból (Fotó: Budapest Bábszínház)