A napokban tartották a Budaörsi Latinovits Színház 2021/22-es évadának utolsó bemutatójának, a Katharina Blum elveszett tisztességének az olvasópróbáját. A Heinrich Böll regénye alapján készült előadást Máté Gábor rendezi, a bemutatóra május 7-én kerül sor.  

Katharina Blum, akinek elveszett tisztességét hajkurásszuk ebben a bizarr történetben, maga a megtestesült sikersztori az 1970-es évek Nyugat-Európájában, ezen belül is Nyugat-Németországban. Életútját mintha csak körzővel és vonalzóval jelölték volna ki, német precizitással és poszt-világháborús empátiával: középfokú végzettség, nem biztos, ámde jól fizető házvezetőnői állás, lakás, használtan vett, ámde használható autó, sok szabadidő, kevés lehetőség, amivel eltölthetné; továbbá csinos és ápolt külső – és magány, egzisztenciális és szexuális magány robbanékony keveréke. Mi kell még, hogy ez a példaértékűen szabályos élet egy kicsit boldog legyen, ha csak pár órácskára is? Egy egyéjszakás kaland, mi más: és össze is jön, sőt, ha minden igaz, többet is nyújtana az egy éjszaka örömeinél: az igazi, mi több, kölcsönös szerelmet ismeri meg alkalmi partnere karjai közt. Csakhogy semmi sem igaz. Az egyéjszakás kaland, hála minden történet-csavarok egyik legcsavarosabbjának, megmarad egyéjszakásnak, a szerelmet, pontosabban csak a szerelmes nő életét, önbecsülését, ártatlanságát, egyszóval tisztességet pedig felfalja a mocsok: a kor, az idő, és a bulvársajtó mocska.

Az előadást a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor rendezi, a díszletet Kálmán Eszter, a jelmezeket Keszei Bori tervezi. A címszereplőt Hartai Petra alakítja, a további főbb szerepekben Mertz Tibor, Takács Katalin, Spolarics Andrea, Bregyán Péter, Fröhlich Kristóf, Böröndi Bence, Páder Petra, Chován Gábor, Ilyés Róbert és Kaszás Gergő mutatkozik be. 

Kiemelt kép: Hartai Petra a Katharina Blum elveszett tisztessége olvasópróbáján (Fotó: Borovi Dániel)