A Katona József Színház társulata tavaly októberben kezdte el próbálni Shakespeare egyik legismertebb drámáját, a Lear királyt, Zsámbéki Gábor vezetésével. A járványhelyzet azonban azóta sem tette lehetővé, hogy az előadást bemutassák, most viszont végre arra is lehetőség nyílt, hogy közönség előtt debütálhasson a produkció.

Az összetett cselekményű tragédia az idős címszereplő fokozatos megőrülését mutatja be, ahogy a három lánya hízelgésére számítva lemond a javukra a koronáról és szétosztja közöttük az országot. A főszerepben a Vígszínház színművésze, Hegedűs D. Géza lép színpadra, lányait Ónodi Eszter, Pelsőczy Réka és Tóth Zsófia keltik életre. A díszletet Khell Csörsz, a jelmezeket a Színházi Kritikusok Céhének Életműdíját nemrég elnyert Szakács Györgyi tervezte.

A premiert követően további három darabot is felújít a társulat, így látható lesz az Othello (R.: Székely Kriszta), A bajnok (R.: Pintér Béla) és a Hát, ha van is, én még nem találtam meg (R.: Máté Gábor) júniusban. A biztonságos színházlátogatás érdekében a nézőtér első sorát nem értékesíti a teátrum szervezési osztálya, továbbá két, három, illetve négy székenként kihagynak egy-egy helyet. Az online jegyvásárlás május 20-án 11 órától indul, ettől az időponttól az is látható lesz, hol maradnak ki ülőhelyek.

Kiemelt kép: Hegedűs D. Géza a Lear király olvasópróbáján (Fotó: Szilágyi Lenke)