A debreceni Csokonai Színház május 10-én Hamlet című előadásával nyitott újra, a járványhelyzetre reflektáló vitrinszínházi produkció állandó helyszíne a Nagyerdei Stadion, amelynek üvegfalain keresztül, fejhallgatók segítségével követhetik figyelemmel a nézők a Shakespeare-darab adaptációját. A teátrum újabb programokkal készül május 26-tól: aznap startol a DESZK@ Digital, a kortárs magyar drámákat felvonultató fesztivál rendhagyó változata.

A Csokonai Színház rendhagyó módon rendezi meg idén a Deszka Fesztivált, ugyanis olyan produkciókat hívtak meg a szervezők, amelyek elsősorban digitális platformra készültek vagy adaptálódtak. Szó sincs színházi közvetítésekről, helyettük olyan projektek képviseltetik magukat, amelyek különböző módokon járják be a digitális és az online tér adta kreatív lehetőségeket.

A programban szerepel Tóth Kinga Mariamachina című performansza, amelyben a szöveg nemcsak megszólal, hanem láthatóvá is válik. A nyitóelőadást a Csokonai Hamletje követi ugyanezen a napon. Másnap, május 27-én lesz látható Boross Martin-Neudold Júlia-Szabó-Székely Ármin: Kiváló dolgozók című drámája. A darab az Örkény István Színház társulata számára készült, mely a társadalom elhanyagolt szegmensének embereit szólaltatja meg. Május 28-án a Trafó produkciója, a Levél anyámhoz várja a nézőket, amelyben Fekete Ádám író-rendező saját képernyőjét osztja meg betekintést nyújtva e-mail fiókjába. Másnap a nagyváradi Szigligeti Színház Y című ifjúsági előadása debütál, az Y generáció problémáit tematizálja, különös hangsúlyt fektetve a virtualitás és a valóság problémáira. A programot a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása zárja, amely Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.

Fekete Ádám (Fotó: Csudai Sándor)

A DESZK@ Digital keretében két további program is várja az érdeklődőket: május 27. és 29. között Fekete Ádám Tajgetosz-Showja, illetve május 25. és 27. között a Nyílt Fórum, ez utóbbi drámafejlesztési program fiatal alkotóknak biztosít lehetőséget szövegeik bemutatkozása számára. Idén Bognár Péter, Dóka Péter, Lesi Zoltán, Maros András, O. Horváth Sári és Szilágyi Eszter Anna munkáival találkozhatnak az érdeklődők.

A fokozatos nyitásnak köszönhetően a digitális produkciókat óriás kivetítőkön nézhetik meg az érdeklődők a Nagyerdei Stadion füvén. A régi kertmozik mintájára a szervezők kertszínházba hívják a DESZKA rajongóit, babzsákokra, székekre, plédekre telepedve, a társulatok személyes jelenléte nélkül teremtve színházi miliőt a szabad ég alatt. A programokat követően a szervezők minden este szakmai beszélgetéseket tartanak, ahol alkotók, kollégák és nézők együtt vitathatják meg a látottakat.

Kiemelt kép: A DESZK@ Digital sajtótájékoztatója (Fotó: Molnár Péter)