Mahler 9. szimfóniájával, Prokofjev-maratonnal és francia műsorral készül a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) az új év első hónapjaira.

Gustav Mahler grandiózus 9. szimfóniáját a cseh-osztrák szerző sohasem hallhatta megszólalni. A mű, amely szabálytalan szívveréssel kezdődik, Fischer Iván zeneigazgató, karmester szerint egy végtelenül személyes búcsú az élettől: „A zeneszerző hihetetlenül éretten és mesterien bánt a zenekari színekkel, így épített fel egy rendkívül összetett, elképesztően előremutató, látnoki szimfóniát. A furcsa szívverés olykor brutálisan megszakítja a zene áramlását, hogy aztán elvezessen minket a leggyönyörűségesebb és legtragikusabb befejezéshez, amit Mahler valaha komponált.” A Fesztiválzenekar január 19-től 21-ig három estén adja elő Mahler 9. szimfóniáját a Müpában, a művet Fischer Iván vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Február 4-én ugyanitt tartják a Prokofjev-maratont, ahol a közönség hallhat szimfonikus mesét a Budapesti Vonósokkal, a MÁV Szimfonikusok Prokofjev legnépszerűbb, ötödik szimfóniáját játsszák, a Győri Szimfonikusok a szerző monumentális balettzenéjéből, a Rómeó és Júlia szvitváltozatából adnak elő részleteket, a Budafoki Dohnányi Zenekar többek között a Kizsé hadnagyot szólaltatja meg, a Pannon Filharmonikusok Balog József zongoraművésszel muzsikálnak együtt, a Fesztiválzenekar koncertjén pedig a Hamupipőke-szvitet hallhatja a közönség. Idén is kamarakoncertek és ingyenes programok teszik teljessé a Prokofjev-programot.

Fischer István (Fotó: Stiller Ákos)

A Fesztiválzenekar február 10-től 12-ig francia műsort is ad a Müpában. A New York-i Mostly Mozart Festival és a Cincinnati Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, Louis Langrée a szintén francia zongoraművészt, Jean-Efflam Bavouzet-t hívta el szólistának. A koncerten Ravel gyermeki és komor-drámai arca is megmutatkozik. A Lúdanyó meséi elringatnak, balkézre írt zongoraversenye dzsesszes, zaklatott ritmusaival egészen más világba visz. A szünet után Saint-Saëns utolsó szimfóniája szólal meg.

Kiemelt kép: Budapesti Fesztiválzenekar (Fotó: bfz.hu)