Október 15-én jelenik meg a Helikon Kiadó gondozásában Irving Shulman regénye, a West Side Story, amely a klasszikus musical történetét meséli el.

Az 1950-es években New Yorkban játszódó cselekmény két egymással rivalizáló banda összetűzéseiről szól. A Jets második generációs amerikai fiatalokból áll, a Sharks Puerto Ricó-i emigránsokból – mindkettő legfőbb célja a környék fölötti uralom megszerzése. A gyűlölködés közepette is feléled azonban a romantikus érzés, legalábbis két fiatalban: Tony, a Jets korábbi vezére beleszeret a Sharks bandát vezető Bernard húgába, Mariába. Mint ahogy Shakespeare klasszikus szerelmi története, a Romeo és Júlia is örök, az általa ihletett West Side Story témája sem látszik avulni: olyan társadalmi problémát ábrázol, amely újra és újra felbukkan mindenhol, gyakran még emigránsok sem kellenek hozzá.

A West Side Storyt az 1957-es washingtoni és philadelphiai kísérleti előadások után, 1957. szeptember 26-án, a Winter Garden Theater-ben mutatták be a Broadway-en, ahol pozitív visszajelzéseket kapott.  A szövegkönyvet Arthur Laurents, a dalszövegeket Stephen Sondheim írta, a zenéjét Leonard Bernstein szerezte. Az 1957-es ősbemutatót Jerome Robbins rendezte és koreografálta, a produkció 1959. június 27-én, 732 előadással a háta mögött búcsúzott. Robbins Tony-díjat nyert, mint legjobb koreográfus, Oliver Smith pedig Tony-díjas lett a legjobb díszlet kategóriájában, de ezen felül jelölték Carol Lawrence-t a legjobb színésznő, Max Gobermant a legjobb musical karmester, valamint Irene Sharaffot a legjobb jelmeztervezés kategóriában. A darabot Magyarországon először a Fővárosi Operettszínházban mutatták be, 1969. szeptember 27-én, Vámos László rendezésében.

Jelenet a West Side Story című filmből (Forrás: hollywoodreporter.com)

A színpadi változatból alig 4 évvel később, 1961-ben Jerome Robbins és Robert Wise rendezett filmet, Natalie Wood (Maria), Richard Beymer (Tony), Russ Tamblyn (Riff), Rita Moreno (Anita) és George Chakiris (Bernardo) főszereplésével. A moziváltozat összesen 15 díjat nyert (köztük a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb férfi és női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, a legjobb filmnek, a legjobb férfi és női mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat, a legjobb filmzenének járó Grammy-díjat, valamint a legjobb filmnek járó New York-i Filmkritikusok Díját), illetve további hat nominálást is szerzett.

Irving Shulman, amerikai író és forgatókönyvíró ebből a musicalből írt regényt, amely eredetileg 1961-ben jelent meg. Magyarul viszont most először lesz olvasható, Wiesenmayer Teodóra fordításában, a kötet október közepén jelenik meg a Helikon Kiadó gondozásában. Úgy látszik, 2021 a West Side Story éve lesz, hiszen az eredeti film 60. évfordulója alkalmából érkezik a remake, Steven Spielberg rendezésében (a tervek szerint 2021. decemberében lesz a bemutató), valamint a Szegedi Szabadtéri Játékokon is látható lesz augusztusban a musical, amelyet Alföldi Róbert állít színpadra Ágoston Katalin, Kocsis Dénes, Nádasi Veronika, Brasch Bence és Medveczky Balázs főszereplésével.

Kiemelt kép: West Side Story könyvborító (forrás: Helikon Kiadó), Irving Shulman (fotó: news.stanford.edu)