2023-ban jelenik meg a 2020-ban elhunyt, hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő spanyol szerző, Carlos Ruiz Zafón novelláskötete, A köd városa. Az Európa Kiadó gondozásában érkező könyvvel itthon is teljessé válik a szerző életműve (pontos megjelenési dátumot még nem közölt a kiadó).

A köd városa novellái a négy regényből álló Az Elfeledett Könyvek Temetője irodalmi világát bővítik tovább a sajnos idejekorán elhunyt világhírű szerző elképzelése és tervei alapján: egy-egy szereplő eddig ismeretlen vonásait tárják fel, beavatnak a legendás könyvtár keletkezésének történetébe, az elbeszélések légköre, témái és motívumai is mind ismerősek lesznek a regényfolyam olvasói számára. Ahogy újdonságokkal sem fukarkodnak, és belépőként szolgálhatnak a spanyol író lenyűgöző, kísértetjárta, ellenállhatatlan látomásába – egyszersmind a rejtélyes, időtlen, párás-ködös Barcelona lakóinak életébe. Ez a kötet több mint pusztán elbeszélések gyűjteménye: A köd városa a maga teljességében mutatja be Carlos Ruiz Zafón összetéveszthetetlen írói világát, akár a fejlődésregény, a horror, a thriller vagy a romantikus szerelmi történet műfajában kalandozik – és ahogy tisztelettel fejet hajt nagy irodalmi elődje, Cervantes előtt.

Carlos Ruiz Zafón 1964. szeptember 25-én, Barcelonában született, a Gaudí által tervezett Sagrada Família árnyékában nőtt fel. Az iskola után először egy barcelonai reklámügynökségnél dolgozott, de már 1994-ben Los Angelesbe költözött, és minden idejét az írásnak szentelte. A regényírás mellett forgatókönyvíróként és az El País, valamint a La Vanguardia című spanyol napilapok újságírójaként is dolgozott. Az 1990-es években ifjúsági prózával próbálkozott: 1993-ban jelent meg első regénye, A köd hercege, amiért megkapta az Edebé irodalmi díjat az ifjúsági irodalom kategóriában, majd további három ifjúsági olvasmányt adott ki: Éjféli palota (1994), Szeptemberi fények (1995), Marina (1999). 2001-ben jelentette meg első, felnőtteknek szóló regényét A szél árnyéka címmel. A regény kiadásakor nem keltett nagy érdeklődést, de aztán rövid időn belül a spanyol bestseller-listák élére került, majd hatalmas nemzetközi sikert aratott: a könyvet több mint negyven nyelvre fordították le. A La Vanguardia a könyvet 2002-ben az év könyvének jelölte. A regényt később tetralógiává bővítette, amely Az Elfeledett Könyvek Temetője címet kapta. Az Angyali játszma 2008-ban, A mennyország fogságában 2011-ben, a Lelkek labirintusa pedig 2016-ban jelent meg. 2020. június 19-én, 55 éves korában Los Angelesben, az Egyesült Államokban, rákos megbetegedésben hunyt el.

Kiemelt kép: Carlos Ruiz Zafón (Fotó: Leonardo Cendamo)