Január 24-én jelent meg Carmen Mola Elena Blanco sorozatának első része, A legyek menyasszonya, a General Press Kiadó gondozásában.

Madridban nemigen ölik egymást az emberek” – Susanát mégis holtan találják. A lányt az esküvője előtt kínozták meg brutálisan, ugyanolyan módszerrel, ahogy a húgát is meggyilkolták hét évvel korábban. Csakhogy a feltételezett gyilkosa azóta is rács mögött van. Elena Blanco felügyelőhöz, a különleges ügyek egységének vezetőjéhez kerül az eset, ahhoz a részleghez, amit a legkegyetlenebb gyilkosságok megoldására hoztak létre. A legyek menyasszonya, amely Thomas Harris romantikájával és Chris Carter brutalitásával szövi történetét, Tolvaj Zoltán zseniális fordításában jelent meg magyarul.

A kötet érdekessége mégsem az, hogy újabb spanyol thrillerrel gazdagodik a magyar könyvpiac, hanem hogy szerzője, Carmen Mola személyazonosságát sokáig homály fedte. A kötet megjelenésének idején mindössze annyit lehetett tudni a negyvenes éveiben járó nőről, hogy Madridban él, foglalkozására nézve pedig egy professzor. Korábban hagyományos interjúkat sem adott, az egyik legnagyobb spanyol lapnak az El Paísnak is csak e-mailen keresztül sikerült egyet készítenie vele még 2018-ban, az első kötete megjelenésének idején. Kizárólag így volt hajlandó kommunikálni a sajtó munkatársaival.

Mola hamarosan nagy népszerűségre tett szert, kötetei az eladási listák élére került. 2018-as A legyek menyasszonyát (eredeti címének jelentése: A cigány menyasszony) további három követte, a sorozat közel félmillió példányban kelt el. A La bestia (A szörnyeteg) 2021-ben jelent meg, ez a kötet teljesen független az Elena Blanco sorozattól. A történet az 1834-es kolerajárvány alatt játszódik Madridban, és lánygyilkosságokról szól. Ennek a kézirata kapta 2021-ben az egymillió euróval járó Planeta-díjat, amelynek két érdekessége van: csak álnéven beadott kéziratokkal lehet elnyerni, valamint a kötetnek a díjjal azonos nevű Planeta könyvkiadónál kell megjelennie (Mola könyveit korábban az Alfaguara Kiadó gondozta).

Jorge Díaz, Augustin Martínez és Antonio Mercero a 70. Premio Planeta díjátadón VI. Fülöp királlyal, Letícia spanyol királynéval és Jose Creuherasszal, a Grupo Planeta elnökével (Fotó: Josep Lago/AFP)

A történetben a csavar csak ezután jön, Carmen Mola helyett három férfi lépett fel a színpadra: Agustín Martínez, Jorge Díaz és Antonio Mercero tévés forgatókönyvírók. Az eset nagy port kavart mind irodalmi körökben, mind a közösségi médiában, legtöbben amiatt bírálták őket, hogy hamis személyiségükkel becsapták az olvasókat és az újságírókat egyaránt, valamint, hogy mindezt csak azért tették, hogy így több könyvet adjanak el. Antonioa Mercero az őket ért vádakra ekként nyilatkozott: „Nem egy nő, hanem egy név mögé rejtőztünk el. Nem tudom, hogy egy női álnévvel több könyvet lehet-e eladni, mint egy férfival, de kételkedem ebben.

Az irodalomban nem példátlan az ilyenfajta „anonimitás”, gondoljunk csak Esterházy Péterre, aki Csokonai Lili néven is alkotott, J. K. Rowlingra, aki – éppen ellenkezőleg, férfinak kiadva magát – Robert Galbraith alakja mögé rejtőzött, ugyanakkor az sem szokatlan, hogy az író valódi személyazonosságára egyáltalán nem derül fény (jó példa erre az olasz Elena Ferrante vagy a hazai krimi megalkotója, Kondor Vilmos).

Kiemelt kép: Carmen Mola, vagyis Jorge Díaz, Augustin Martínez és Antonio Mercero (Fotó: Josep Lago/AFP)