Március 7-én jelenik meg az Agave Kiadó gondozásában az utóbbi évek legfontosabb horrorantológiája. A James D. Jenkins és Ryan Cagle által szerkesztett, eredetileg 2020-ban megjelent A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról nemcsak azért érdekes, mert a World Fantasy- és Shirley Jackson-díjakra is jelölték, hanem mert ebben a válogatásban ismerhette meg a világ Veres Attilát.

Egy olasz falu, mely egyetlen térképen sem szerepel; egy spanyol boszorkánynövendék, aki szellemekkel és vámpírokkal tölti az idejét; egy törekvő francia nyomozó, aki nem rest okkult tudást latba vetni a sikerért, vagy épp egy perui író, aki bármit megtenne a hírnévért. Csupán néhány momentum a horror műfajának egyik leggrandiózusabb irodalmi válogatásából, melyhez a Valancourt Books szerkesztői több tucat nemzet majdnem húsz különböző nyelven írt horrorirodalmából válogattak, hogy elhozzák a legkiválóbb történeteket. A könyv összes idegen nyelvű novellája ebben a kötetben jelent meg először angolul, az eleve angol nyelven írt művek pedig – olyan országokból, mint például a Fülöp-szigetek – ekkor kerültek először kiadásra az Egyesült Államokban. Ráadásul ebben a gyűjteményben debütált a tengerentúlon Veres Attila, az Odakint sötétebb, az Éjféli iskolák és A valóság helyreállítása szerzője, aki azóta már lehetőséget kapott egy önálló novelláskötet megjelentetésére is The Black Maybe címmel.

A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról címe nem túloz: példa nélküli vállalkozás, igazi ínyencség a horror műfaj szerelmeseinek. A kötet 21 szerző művét tartalmazza, Veres Attila mellett olyan írók gondoskodnak a borzongásról, mint Pilar Pedraza, Jose María Latorre, Cristina Fernández Cubas (Spanyolország), Flavius Ardelean (Románia), Anders Fager (Svédország), Tanya Tynjälä (Peru), Frithjof Spalder (Norvégia), Luigi Musolino (Olaszország), Martin Steyn, (Dél-Afrikai Köztársaság), Lars Ahn (Dánia), Bernardo Esquinca (Mexikó), Christien Boomsma (Hollandia), Elisenda Solsona, ‘Mechanisms’ (Katalónia), Michael Roch (Martinique), Solange Rodríguez Pappe (Ecuador), Bathie Ngoye Thiam (Szenegál), Marko Hautala (Finnország), Yvette Tan (Fülöp-szigetek), Ariane Gélinas (Québec) és Flore Hazoumé (Elefántcsontpart).

Kiemelt kép: Veres Attila (Fotó: Agave Könyvek)