November 30-án, szerdán mutatkozik be a Trafó Kortárs Művészetek Házában Simkó Beatrix It Contains Hard Parts című táncelőadása.

Mi határozza meg, hogy hogyan viselkedünk közösségben? Milyen értékek mentén élünk együtt és főként, mi dönti el, hogy harcolunk egymás ellen, vagy együttműködünk? Mikor tesszük háttérbe az egót és végül fogunk össze? Ezek a kérdések inspirálták Simkó Beatrix táncos- koreográfust, aki az It Contains Hard Parts című produkcióban nemzetközi csapattal dolgozta fel a témát. A produkcióban résztvevő brit, francia, görög, olasz és osztrák művészekkel (Charlotte Virgile, Florian Entenfellner, Harrison Claxton, Váth Máté, Sara Valenti) járták körül, hogy számukra mit jelent a közösség és milyen ellentétek állnak fenn az egyén és a csoport érdekei, igényei között. Saját tapasztalataikat feldolgozva született az előadás, amelyben hol humorral, hol végtelen szenvedéllyel, de mindvégig profi mozdulatokkal mutatják be, hogyan is élünk együtt.

Az előadás premierjére szeptember 10-én, Németországban a HundertPro Fesztivál keretében került sor, november végén pedig a hazai közönség is megtekintheti a Trafóban. A produkció már most egy nemzetközi sikersztori lehetőségét sejteti: a Goethe Intézet koprodukciós támogatását nyerte el, amelyet évente az egész világon összesen tíz alkotónak ítélnek oda. A szociális kapcsolatokat vizsgáló előadás Simkó korábbi munkáihoz hasonlóan nemcsak a tánc, hanem a társművészetek eszközeit is erőteljesen használja. Fontos szerepet kap így a Gryllus Ábris által írt zsigerig hatoló elektronikus zene, valamint a fényekkel alkotott, letisztult látvány, amely Dömölky Dániel látványtervező és Kovács Adél–Batke Luca jelmeztervező páros munkájának eredménye.

Kiemelt kép: Jelenetkép az It Contains Hard Parts című előadásból (Fotó: Dömölky Dániel)