New York, London és Bécs után Budapesten is látható lesz a mára kultikussá vált film, a Doktor Szöszi Broadway-musical változata. Elle Woods szerepét – kettős szereposztásban – Szegő Adrienn és Pacskó Dóra alakítja, de a 2022. január 14-i premieren olyan jól ismert musicalsztárok is feltűnnek az előadásban, mint Janza Kata, Détár Enikő, Bálint Ádám, Bercsényi Péter, Pesák Ádám vagy Nagy Balázs.

Doktor Szöszit éppen 20 éve, 2001-ben zárta a szívébe a világ: a Reese Witherspoon főszereplésével készült alkotás a szőke nős viccek cáfolataként született meg és egy csapásra a közönség kedvencévé vált. A romantikus vígjátéknak 2003-ban készült el a folytatása, népszerűsége évekkel később sem csökkent. 2011-ben mutatták be a musicalváltozatot, az előadást a Broadway-n 7 Tony-díjra jelölték, a West Enden pedig elvitte többek között a legjobb musical díját 2011-ben.

A musical most non-replika változatban kerül színpadra, vagyis a rendező, Molnár László teljesen szabad kezet kapott az előadás megvalósításában. „Nekünk a díszletben és a jelmezben lesz eltérés. Inkább a filmre fogunk hasonítani, mint a Broadway változatra. A zenén és a történeten nem is lehetett és nem is akartunk változtatni, mert nagyszerűen összerakott előadásról van szó. A szövegkörnyezet, a dalok ugyanazok lesznek, csak persze nálunk magyarul csendülnek fel a nagyon is populáris zeneszámok” – árulta el Molnár.

Janza Kata (fotó Várady Nikolett / Janza Kata Hivatalos Facebook oldala)

A munka már szeptember közepén elkezdődött, jelenleg a táncpróbák zajlanak, egészen november közepéig. Ekkor fog csatlakozni a rendező is a munkafolyamathoz, hogy aztán januárig meg se álljanak. Molnár László azt is elárulta, hogy a casting koránt sem volt könnyű feladat: „Magyarországon mindig nehéz kiválasztani a szereplőgárdát egy Broadway musicalhez. Annyira speciálisak az amerikai karakterek, az énektudásuk, hogy nagyon nehéz összehozni itthon, hogy mind karakterben, mind hangban jók legyenek. A színészet és az éneklés ugyanis alapszempont, ezen nem tudunk változtatni. Sok mindenen tudunk. Például egy vörös hajú lány lehet szőke, parókával, de az énektudásnak adottnak kell lennie.” A film rajongóit pedig az alábbi mondattal nyugtatta meg: „Lesz csivava az előadásban, még beszélni – ugatni – is fog. Az ő betanításuk is már folyamatban van.”

A musical zenéjét és szövegét Laurence O’Keefe és Nell Benjamin írta, a magyar szöveget Ladinek Judit fordította, akit eddig színésznőként ismerhettünk, de Brooke Wyndham szerepében a Doktor Szösziben is színpadra lép. A főszerepet (Elle Woods) kettős szereposztásban Szegő Adrienn és Pacskó Dóra alakítja, Emmetet Bálint Ádám és Bercsényi Péter. A Musical Színház zenés darabja a januári premiert követően vidéki turnéra megy, melynek keretében 10 városban lesz látható a Doktor Szöszi musical.

Kiemelt kép: A Doktor Szöszi musical plakátja (Forrás: Doktor Szöszi Musical Facebook oldala)