A Nemzeti Színház színművészei és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei 2018. augusztus 18-án a csíksomlyói hegynyeregben adták elő a Vidnyánszky Attila rendezésében látható Csíksomlyói Passiót. A monumentális előadáshoz akkor több erdélyi tánccsoport, illetve gyermekkórus is csatlakozott, mint például a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar. Az együttes tagjai múlt héten Magyarországra látogattak, hogy hagyományos téli táborukat a Nemzeti Színházban tartsák meg.

A mára Erdély egyik legismertebb gyermekkaraként számon tartott Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar 2005-ben alakult a Boldogasszony Iskolanővérek kezdeményezésére. A kórusvezetők fáradságos munkájának köszönhetően rövid idő alatt olyan az iskolarendszeren kívüli komplex zenei műhely született meg a szovátai és a Felső-Nyárádmente falvaiból származó gyermekek közreműködésével, melynek repertoárján a hagyományos magyar folklór mellett középkori, reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus kórusművek is szerepelnek. A Tündérkert Iskola ma már 250 gyermeknek ad lehetőséget a Kodály-módszer segítségével arra, hogy zenei anyanyelvük mellett magyarságukat és nemzettudatukat is megőrizhessék.

A budapesti látogatásuk alkalmával több eseményen is részt vettek a kórus tagjai: január 7-én a Párbeszéd Házában Berecz András ének- és mesemondó estjén vendégszerepeltek, illetve pénteken és szombaton színpadra léptek a Nemzeti Színházban is, ahol ismét a Csíksomlyói Passióba álltak be.

Az eseményeken a nézők találkozhattak a Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány gyűjtőládájával, amelyen keresztül támogathatták a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar működését. Aki esetleg lemaradt erről a lehetőségről, az az alábbi számlaszámon tud felajánlást tenni:

OTP  11712004 – 20350905 (Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány)

Berecz András és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar tagjai a Csiksomlyói Passió próbáján (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Kiemelt kép: