Közel 80 évvel ezelőtt, 1940-ben mutatták be az Egyesült Államokban Charlie Chaplin első hangosfilmjét, és talán legnagyobb hatású alkotását, A diktátort. Chaplin a kis borbély és a nagy diktátor kettős szerepében hol kíméletlenül szarkasztikus, hol a bohóctréfa eszközeivel oldja fel sok millió ember szorongását. A színész felejthetetlen bajusza, legendás cipője, keménykalapja, mozdulatai mindenki emlékezetébe beleégtek.

A történet a két világháború között játszódik egy olyan korban, amikor a szegénység és az őrület féktelenné vált. Az emberség és a szabadságba vetett hit elbukott. Chaplin Korda Sándor magyar származású filmrendező és producer tanácsára kezdte el forgatni a filmet. A diktátor Ausztria megszállásáig követi Hitler Birodalmának kiépülését és a zsidóság meghurcoltatásának eseményeit.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A Chaplin-család Magyarországon elsőként a Vígszínház igazgatójának, a színész-rendező Eszenyi Enikőnek engedélyezte a mű színpadra állítását, melyben közreműködött Vecsei H. Miklós és Vörös Róbert is. A főszerepet ifj. Vidnyánszky Attila alakítja. A további szerepekben Wunderlich József, Hajduk Károly, Gados Béla, Szilágyi Csenge, Ember Márk, Lukács Sándor, Igó Éva, Zoltán Áron, Király Dániel, Hullan Zsuzsa, Gyöngyössi Zoltán, Waskovics Andrea, Réti Nóra eh., Viszt Attila, Ertl Zsombor eh., Reider Péter eh., Rudolf Szonja eh., Márkus Luca eh. és Antóci Dorottya eh. lesz látható.

Az előadás bemutatója október 13-án lesz a Vígszínház nagyszínpadán, de a hónapban 11-én, 12-én, 14-én, 20-án, 26-án és 30-án este is láthatja a közönség. Stroboszkóp használata miatt A diktátor megtekintését terhes anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pacemakerrel rendelkező nézőknek nem javasolják.

Kiemelt kép: Szkárossy Zsuzsa