Április elején magyarországi turnéra indul a HoME projekt: a tavaly Ausztriában, idén március végén pedig Spanyolországban vendégeskedő projekt célja, hogy olyan történeteket jelenítsen meg a zene által, amelyek benne rejlenek generációinkban.

A HoME – House. Music. Europe négy ország (Magyarország, Ausztria, Szerbia és Spanyolország) kortárs művészeti szervezetének együttműködésével megvalósuló, hároméves, művészeti-közösségi program, amelynek kiindulópontja a résztvevő országokban együtt élő kisebb és nagyobb közösségek történetei, 12 fiatal, több műfajban és művészeti ágban alkotó művész együttműködése, valamint egy számítástechnikai értelemben is innovatív, utánfutóra épített installáció, amelynek segítségével az egyéni történetmesélés akciója közösségi zenei eseménnyé alakítható. A négy nemzetközi művészcsoport alkotói különböző területekről érkeztek: a hangszeres komolyzene, illetve az elektronikus zene világából, illetve hozzájuk csatlakozik egy társművészeti ágban dolgozó művész.

Pillanatkép a HoME projekt turnéjáról (Fotó: HoME projekt)

Az alkotók első lépésként vidéki településeken, az installációt meglátogató közönségtől gyűjtenek hangmintákat: arra kérik a résztvevőket, hogy meséljenek arról, mit jelent számukra az „Otthon”. A stúdió körül hangszórók vannak, a hátuljában pedig egy számítógép. Az ezen futó algoritmusok a stúdió belsejében rögzített válaszadás hangját alakítják át a hangszórók számára úgy, hogy a szöveg az installáción kívül érthetetlen marad, azaz zene lesz belőle. Az összegyűjtött hangokat a művészcsapat feldolgozza, és a projekt egy későbbi fázisában koncertanyaggá alakítja. Így születnek meg majd az összegyűjtött hangokból a különböző terekben megvalósítható performatív alkotások. A projekt során összegyűjtött történetek egy nyilvános online adatbázisban maradnak elérhetőek annak lezárta után is.

A projekt művészeti vezetője magyar oldalról Gryllus Samu, további résztvevői Éry Franciska színházi rendező, Bolcsó Bálint zeneszerző, valamint Gryllus Ábris interdiszciplináris művész. A magyarországi turnéra április 5. és 9. között kerül sor az alábbi településeken: Terény, Szügy, Recsk, Tomor, Debrecen, Dunaszekcső, Ellend és Kővágóörs. A turné júniusban Szerbiában folytatódik és ér véget.

Kiemelt kép: Pillanatkép a HoME projekt turnéjáról (Fotó: HoME projekt)