Reiner Werner Fassbinder születésének 75. évfordulója alkalmából kerül bemutatásra a Miért lett R. úr ámokfutó? című darab. A KVTársulat a Goethe intézet támogatásával ezzel a magyarországi ősbemutatóval állít emléket a 37 éves korában elhunyt szerző előtt.

A Miért lett R. úr ámokfutó? szövegkönyve Fassbinder és alkotótársa, Michael Fengler forgatókönyvén alapul, a fordítást Biró Bence készítette. A címszereplő R. úrnak van felesége és gyereke, a családjának van lakása és autója. R. úr a legjobb tudása szerint végzi a munkáját, és minden tőle telhetőt megtesz a családjáért. R. úr szeret nosztalgiázni a régi barátaival, szeret romantikus dalokat hallgatni a feleségével, és szívesen segít a fiának a tanulásban. R. úr igazán elégedett lehet az életével. Csak az a baj, hogy egyesek olykor nem engedik neki…

A KVTársulat új előadása a HPS KultSzalon lakásszínházi terében vizsgálja, hogyan válnak a banális hétköznapok személyes pokollá. A Magyarországon először látható előadás premierjét 2020. szeptember 1-jén tartják, R. úr szerepében Dankó István mutatkozik be, mellette olyan színészek lépnek színpadra, mint Stork Natasa, Major Erik, Urbanovits Krisztina, Mátray László, Száger Zsuzsa, Messaoudi Emina és Ördög Tamás. A látványért Schnábel Zita felel, a darabot Ördög Tamás rendezi.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Miért lett R. úr ámokfutó? című darab próbájáról (Fotó: Kovács Juju/KVTársulat)