A Homo Ludens Project egy igazi, színházi kuriózummal zárja az évet. December 10-én Magyarországon először láthatja a közönség Bogusław Schaeffer Szövegkönyv egy nemlétező, ám lehetséges instrumentális színészre című monodrámáját a szegedi ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen. Az előadást Benkő Imola Orsolya rendezi, a látványvilágért Nahóczki Viktor felel.

Azt mondják, nagy fába vágja a fejszéjét, aki egy Bogusław Schaeffer szöveghez nyúl. Hiszen Schaeffer zseni, a szövegei komplexek, zeneszerzőként viszonyul a színházhoz, játékra hívja az alkotókat. Pontosabban fogalmazva: kihívás elé állítja őket, ugyanis felül kell emelkedniük a megszokotton, a könnyűn, a népszerűn és a biztonságoson. Ha ez sikerül, cserébe igazi színházzal jutalmaz meg. A Homo Ludens Project pedig egyenesen rajong az ilyen kihívásokért, így esett a választásuk az alábbi szövegkönyvre is. Mert humoros, aktuális, meglepő, vitára sarkall és mert máshogy szemléli a színházat, mint ahogy azt megszokhattuk.

Bogusław Schaeffer portréja ( Fotó: Libri)

Az előadás egyetlen szereplője Ács Tamás színész, aki igazi monodráma specialista. Eddig 12 előadást hozott létre ebben a műfajban, ezekből Az őrült naplója (Gogol) és a Jelentés az akadémiának (Kafka) című darabok Szegeden, a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen is megtekinthetőek voltak. Az ősbemutató pedig igazi örömjáték a számára, amolyan színészi libikóka Boguslaw Schaeffer játszóterén. A darab rendezője, Benkő Imola Orsolya sok esetben válogat kortárs szerzők műveiből, mivel a friss lüktetés, a szabadság, az aktualitás társadalmi kérdések és a játékos gondolkodásmód érdekli színházban. Benkőnek nem ez az első találkozása Schaefferrel, ugyanis a Szegedi Focus Műhellyel 2006-ban mutatták be a Kacsa című előadást, ami később Bécsben, a Közép-Európa Színházi Fesztiválra is meghívást kapott. A drámát fordította dr. Pászt Patrícia. 

Kiemelt kép: Az előadás színlapja (Fotó: Homo Ludens Project)