Június 20-án debütál a Spirit Színházban Székely Csaba 2017-ben írt és Marosvásárhelyen bemutatott darabja. Az Öröm és boldogság az erdélyi magyar melegek életét mutatja be.

Erdélyi. Magyar. Meleg. Egyik sem könnyű bélyeg – de mindhárom egyszerre: hát az már hátrány a köbön! De ezt lehet iróniával is nézni! Székely Csaba ezekről a nehéz sorsú emberekről írt egy megrendítő színdarabot, amelyben meg tudta tartani a rá jellemző, és a Bánya-trilógia óta jól ismert fanyar humorú életábrázolást. A történet szereplői hétköznapi emberek: nők és férfiak, városiak és vidékiek, melegek és heteroszexuálisok. Párhuzamosan futó, majd egymással találkozó sorsokat látunk. Pár jelentéktelen összezörrenést, álproblémát, nyafogást, hisztit. Semmi lényeges. Igazából mindnyájan boldogok.

Az Öröm és boldogság című darabot 2017-ben a független 3G Színház tűzte műsorára Marosvásárhelyen. (Érdekesség, hogy a 3G Színház előadását a hazai közönség is láthatta az Örkény Színházban, ráadásul napra pontosan egy évvel a mostani premier előtt.) A Spirit Színház június 20-án mutatja be – magyarországi társulatként először – a darabot, Czeizel Gábor rendezésében. A főszerepben Hegyi Barbara, Jerger Balázs és Jantyik Csaba lesz látható, mellettük feltűnik még Blahó Gergő, Széll Attila, Tenki Dalma és Marjai Virág.

Hegyi Barbara (Fotó: Spirit Színház)

Székely Csaba így fogalmazott a darab megírásának hátteréről: „Annyira elkezdett felerősödni az utóbbi időben az idegengyűlölet és a másság iránti elutasítás, hogy megpróbáltam megfejteni, miért ilyenek az emberek. Arra a következtetésre jutottam, hogy leginkább az ismeretlentől félnek, azzal lehet legjobban riogatni őket, amivel nem találkoztak. Ha összebarátkozol azzal, amitől félsz, már nem félsz tőle. Egy társadalom nyitottsága mindig függ attól, hogy milyen emberek vezetik. Föntről nagyon könnyű befolyásolni a népességet. Egyre erősebbek azok a szélsőséges esetek, hogy olyan emberek kerülnek hatalomra, akik az intoleranciát hirdetik. Ez rossz irányba befolyásolhatja a dolgokat, annak ellenére, hogy a társadalom fejlődése ezzel ellentétesen ható erő.”

Az előadást a nyár folyamán összesen öt (júniusban három, augusztusban kettő) alkalommal láthatja a közönség. A dráma a szerző Idegenek című kötetében olvasható magyarul.

Kiemelt kép: Székely Csaba (Fotó: Várady Nikolett)