Július 1-jén Magyarország vette át egy évre Lengyelországtól a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztét. Ebből az alkalomból, a 8. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó programsorozatának zárásaként, Nagymaroson rendezték meg a V4 magyar elnökségének kulturális nyitó ünnepségét.

A Visegrádi Négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) együttműködésének célja az országok gazdasági, politikai, kulturális és diplomáciai érdekeinek közös képviselete, ennek összehangolását minden évben egy tagország, a V4 soros elnöke vállalja magára. 2021. július 1. és 2022. június 30. között ezt a tisztséget Magyarország tölti be. A V4 országok legrangosabb kulturális eseménye, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. „Három hét alatt sikerült megszerveznünk a fesztivált, és ezzel elsőként nyitottuk meg a nemzetközi fesztiválpiacot a visegrádi régióban” – mondta el Kis Domonkos Márk, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó igazgatója. A kulturális elnökség szimbolikus átadására Nagymaroson egy ünnepi gála keretében került sor. „A négy nemzet megtapasztalhatta a történelem során, hogy a térségbe lépő birodalmak – bármerről is érkeztek, nyugatról, keletről vagy délről – a kultúrát a saját maguk céljaira használták és a saját kultúrájukat akarták ezekbe az országokba exportálni. A V4-ek kulturális együttműködése viszont teljesen más alapokon áll, egymás tisztelete mellett a legfontosabb, hogy egymás kultúráját minél jobban megismerjük” – emelte ki Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára.

„Az elkövetkező egy évben egymásra figyelő, összeölelkező, egymás kultúráját és múltját tisztelő kulturális programok tucatjaival fogjuk a VéNégyekkel együtt megmutatni Európának, hogy hogyan kell az életet újra beindítani” – mondta el Fekete Péter, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkára, aki Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatójától vette át szimbolikusan a kulturális elnökséget. Az ünnepi gálán a 2021-es Köszönjük, Magyarország! indulását is bejelentették, melynek célja, hogy továbbra is segítse a pandémia miatt nehéz helyzetbe került előadóművészeket, a befogadóhelyek számára pedig lehetőséget biztosítson színvonalas produkciók bemutatására.

Dánielfy Gergő a Déryné ifjasszony című tévéjáték forgatásán (Fotó: Gádoros Márk)

Az eseményen fellépett Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, a Feledi Project, Gubik Petra és Csengeri Attila színművészek, Dánielfy Gergő énekes, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ artistái, Lengyelország egyik kiemelt tehetségű zsonglőrje és az Urban Verbunk táncegyüttes. Július 2-án Visegrádon a _CIRCUS FLOW_kiállítás keretében cseh, lengyel és szlovák kortárs képzőművészek meghívásával, cirkuszi tematikájú alkotásaik szerepeltetésével köszönti Magyarország az elnökség kezdetét. A tárlat emellett egyedülálló válogatás a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ 2020. évi nyílt alkotóművészeti pályázatára készített alkotásokból. 114 hazai kortárs képzőművész 250 cirkuszi tematikájú új műve – festmény, grafika, szobor, kisplasztika, fotó, videó és iparművészeti alkotás – kínál rendhagyó belemerülést a cirkusz sokszínű világába.

Kiemelt kép: Feledi János, Fekete Péter, Kis Domonkos Márk és Heiczinger Balázs a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó sajtótájékoztatóján (Fotó: Kovács Milán)