Tegnap tartotta a Nemzeti Színház a VII. MITEM programismertető sajtótájékoztatóját, ám az esemény díszvendégének bejelentése egy picit elvette a figyelmet az idén érkező produkciók elől: Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója ugyanis köszöntőjében elmondta, 2023-ban Magyarország rendezi a rangos világeseményt.

A 2019-es Olimpián Szentpéterváron Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója bejelentették kandidálási szándékunkat, ám azt senki nem várta, hogy ilyen gyorsan meg is kapjuk a jogokat. Több szempontból is különleges a kiválasztott dátum, hiszen 2023-ban lesz Madách Imre születésének kétszázadik évfordulója, illetve akkor rendezi a Nemzeti Színház a jubileumi, X. MITEM-et, amely egyben a tizedik Nemzetközi Színházi Olimpia is lesz.

Az idei MITEM programját illetően is büszkék lehetnek a szervezők, hiszen ahogy Vidnyánszky Attila beszédében elmondta, Robert Wilson Oedipus című előadása nyitja április 8-án a fesztivált, amely Theodórosz Terzopulosz Amor című rendezése mellett vendégül látja például a Michael Thalheimer legendás Médeia-rendezését (amely egy nappal a Nemzeti Színház Médeia előadás után kerül majd bemutatásra), de érkezik Victoria Thierrée Chaplin (Bells & Spells) és Valère Novarina (Képzeletbeli állat) egy-egy előadása is.

Theodórosz Terzopulosz a MITEM 2020 sajtótájékoztatón (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A MITEM programjában szerepel két határon túli magyar előadás is, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Rasputyin című produkciója, melyet Sardar Tagirovsky rendezésében láthatnak majd a nézők, illetve Mezei Kinga Éjidő című rendezése, amely Regionális Kreatív Műhely patronálásával jött létre.

A Nemzeti Színház négy előadással képviselteti magát a 2020-as MITEM-en. Látható lesz Vidnyánszky Attila rendezésében a Rocco és fivérei, Szász János Macskajátéka, a David Doiasvili értelmezésében látható Tartuffe és a korábban már említett Médeia, amelyet Eirik Stubø rendezett. A MITEM bérletek mától válthatók be konkrét előadásokra, az egyéni jegyek értékesítése pedig január 27-én kezdődik.

Kiemelt kép: Udvaros Dorottya és a NESZ (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)